Oamenii de știință au constatat ce se întîmplă cu corpul unui alpinist în „zona morții" de pe Everest

Oamenii de știință au constatat ce se întîmplă cu corpul unui alpinist în „zona morții" de pe Everest

11 persoane au murit săptămîna trecută în timpul așteptării în „ zona morţii” în timpul ascensiunii pe Everest, cauzate de afluxul de turiști. În această zonă, situată la o altitudine de peste 8 mii de metri, corpul uman moare literalmente în fiecare minut – celulă după celulă.

Oamenii de știință au descris ce se întîmplă cu un om la această înălțime. Despre aceasta scrie Business Insider.


Corpul uman nu poate funcționa pe deplin, începînd de la anumite înălţimi. Condițiile optime pentru creier și plămîni le constituie nivelul mării. Alpiniștii, urcînd pînă la cel mai înalt punct din lume deasupra nivelului mării – Everest (8,9 mii de metri), se confrunta cu necesitatea depăşirii „zonei morţii”, care se află la altitudinea de peste 8 mii de metri. Anume acolo, din cauza lipsei de oxigen, pentru om creşte riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.
Jeremy Windsor, medic care a urcat pe Everest în 2007 ca parte a expediției „Caudwell Xtreme Everest", a spus că probele de sînge luate de patru alpiniști în „zona morţii” au arătat că alpiniștii supraviețuiesc doar pe un sfert din oxigenul necesar oamenilor.
„A fost o valoare comparabilă cu indicii înregistraţi la pacienți aflați în pragul morții", a spus Windsor.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load