După 15 ani de activitate, robotul Opportunity şi-a încheiat misiunea pe Marte

După 15 ani de activitate, robotul Opportunity şi-a încheiat misiunea pe Marte

Opportunity, unul dintre cei mai vechi roboţi care se află pe planeta Marte, a fost declarat în mod oficial "decedat".


NASA a anunţat pe 13 februarie, că misiunea Opportunity s-a terminat în mod oficial, după repetate încercări de a restabili contactul cu robotul. Acesta a dispărut pe data de 10 iunie 2018, cînd o furtună de nisip i-a acoperit panourile sale fotovoltaice, acesta fiind lăsat fără energie electrică, scrie go4it.ro.


Robotul Opportunity se află pe Marte încă din 2004, cînd a aterizat în scopul de a colecta date despre planetă timp de 90 de zile. Misiunea sa a fost extinsă însă, după ce acesta a reuşit să funcţioneze în continuare, explorînd astfel o suprafaţă mult mai mare decît era iniţial în plan. În ultimii 15 ani, Opportunity a explorat mai multe zone de pe Marte, în special cratere, fiecare dintre acestea reprezentînd practic o misiune complet nouă.


Avînd motoare electrice limitate din punct al puterii şi bazîndu-se exclusiv pe energie solară, folosind tehnologie dezvoltată în urmă cu 20 de ani, Opportunity a străbătut în cei 15 ani pe Marte aproximativ 45 de kilometri şi a dus la noi descoperiri despre planeta vecină. Există şi alţi roboţi pe Marte care rămîn însă activi precum Curiosity şi sonda InSight, care a aterizat anul trecut pe suprafaţa planetei. Spirit, un alt robot care a ajuns pe Marte cu un an înaintea lui Opportunity, a fost fost scos din funcţiune în 2010, după şapte ani de funcţionare, cînd conexiunea către el s-a oprit.


Roboţii care explorează planeta Marte ne ajută să aflăm informaţii despre istoria planetei şi ajută NASA pentru a se pregăti mai bine pentru eventuale expediţii umane pe suprafaţa planetei. Există însă şansa ca primii oameni pe Marte să nu fie trimişi de o agenţie naţională, ci mai degrabă de o companie privată precum SpaceX, Elon Musk fiind deseori surprins în discuţii despre posibilitatea colonizării acestei planete.


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load