COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

A fost numit un alt motiv posibil a dispariției civilizației Maya

A fost numit un alt motiv posibil a dispariției civilizației Maya

Uraganele din Caraibe au devenit mai frecvente, iar puterea lor s-a schimbat semnificativ în același timp în care cultura clasică Maya din America Centrală a suferit o scădere finală.

Aceste și alte constatări au făcut oamenii de știință, studiind arhiva climatică creată sub îndrumarea geologilor de la Universitatea Goethe. Studiul este prezentat într-un articol din revista Scientific Reports.


Cicloanele tropicale din Atlantic-uraganele - reprezintă o amenințare importantă pentru viața și averea populației locale din Caraibe și regiunile învecinate - în sud-estul Statelor Unite. Puterea crescîndă a furtunilor, descrisă într-un raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice (raportul IPCC), ridică probabilitatea unor catastrofe ecologice și sociale. Motivul este că astfel de cicloane au provocat daune devastatoare în ultimii 20 de ani.Problema este că modelele climatice care sunt utilizate acum și ar putea ajuta la evaluarea mai bună a pericolului se bazează, totuși, pe date care nu au adâncime spațială și temporală.


Ca parte a unui proiect de cercetare (Gi 222/31), o echipă de oameni de știință a reușit să alcătuiască și să analizeze o "arhivă de furtună" sedimentară care acoperă aproape întreaga eră (2000 de ani) cu o rezoluție anuală.


În cadrul unor cercetări ample, a devenit evident că atît fenomenele climatice pe termen scurt, cît și pe termen lung au avut un impact asupra activității furtunilor în ultimii 2000 de ani și au fost reflectate în noua arhivă climatică.


Începutul Perioadei medievale calde (aproximativ 900-1100 d.HR.) este o perioadă importantă de tranziție în care activitatea ciclonilor tropicali s-a schimbat semnificativ.


Începând cu 100-900 d.HR., activitatea furtunilor din regiune a avut tendința de a fi mai stabilă și mai slabă, în timp ce din anul 900 pînă în prezent a fost mai schimbătoare și mai energică.


Interesant este faptul că această schimbare în creștere a frecvenței ciclonului coincide cu declinul final al culturii clasice Maya din America Centrală. Este posibil că influența crescută a uraganelor asupra continentului Central American, în combinație cu inundarea extinsă a pămînturilor arabile Maya în zonele joase și eroziunea cauzată de ploaie în zonele umede ale munților din Belize (cu excepția perioadelor deja cunoscute de secetă) să fi afectat moartea civilizației Maya.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load