TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

A fost înregistrată pentru prima oară cea mai puternică explozie de raze gamma în Univers (VIDEO)

A fost înregistrată pentru prima oară cea mai puternică explozie de raze gamma în Univers (VIDEO)

Cea mai intensă lumină din Univers, o explozie de raze gamma care a produs mai multă energie în cîteva secunde decît ar fi generat Soarele în zece miliarde de ani, a fost detectată de astronomi.


Fenomenul a fost observat direct de astronomi după o aşteptare de aproape 50 de ani, notează sursa citată.


Explozia cu o durată foarte scurtă, dar extrem de intensă detectată marţi, a avut loc în urmă cu aproximativ şapte miliarde de ani, fiind provocată de moartea unei stele şi transformarea acesteia într-o supernova.


Fenomenul, care a primit numele oficial de GRB 190114C, a fost detectat cu ajutorul telescoapelor spaţiale Neil Gehrels Swift şi Fermi Gamma Ray. În doar 22 de secunde, coordonatele au fost transmise astronomilor din lumea întreagă.


Două dintre telescoapele sistemului Major Atmospheric Gamma Imaging Cherenkov (MAGIC) din Insulele Canare, care au fost primele ce au monitorizat explozia, au detectat particule de lumină măsurînd între 0,2 şi 1 terra electron-volţi (TeV).


Acesta este echivalentul energiei kinetice generate de coliziunile de protoni din Large Hadron Collider, cel mai puternic accelerator de particule construit de om.


Exploziile de raze gamma au fost descoperite în urmă cu 46 de ani, dar aceasta a fost pentru prima dată cînd fenomenul a fost observat direct. Fenomenul poate fi detectat numai dacă razele sînt îndreptate direct spre Terra.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load