X 
Transnistria stiri: 1380
Eurovision stiri: 499
Preşedintele stiri: 3988

Oamenii de ştiinţă au descoperit cel mai strălucitor obiect cosmic

21 feb. 00:00   Externe
1701 0

O galaxie alimentată de gaura neagră cu cea mai rapidă creştere înregistrată vreodată este cel mai strălucitor obiect cosmic din Universul cunoscut, a constatat un studiu la care au colaborat mai multe echipe de cercetători, informează Xinhua.

O echipă condusă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Naţională din Australia (ANU) a detaliat descoperirea din 2022 a acelei găuri negre, care devorează echivalentul unui Soare în fiecare zi, precum şi descoperirea ulterioară a faptului că galaxia pe care o alimentează este cel mai strălucitor obiect din Universul cunoscut.

Gaura neagră, care a fost detectată pentru prima dată în 2022, există într-un quasar - nucleul unei galaxii îndepărtate alimentat de o gaură neagră supermasivă care atrage material cosmic - şi are o masă de aproximativ 17 miliarde de ori mai mare decît cea a Soarelui.

Studiul publicat luni a confirmat că acesta este cel mai strălucitor obiect cunoscut din Univers.

Cercetătorii au declarat că a fost o surpriză pentru ei faptul că gaura neagră a rămas nedetectată atît de mult timp.

"Rata sa incredibilă de creştere înseamnă, de asemenea, o eliberare uriaşă de lumină şi de căldură", a declarat Christian Wolf, autorul principal al studiului şi cercetător la ANU, într-un comunicat de presă.

"Aşadar, acesta este, de asemenea, cel mai luminos obiect cunoscut din Univers. Este de 200 de trilioane de ori mai strălucitor decît Soarele nostru", a adăugat el.

Lumina provenită de la acea gaură neagră a călătorit 12 miliarde de ani-lumină pentru a ajunge pe Pămînt.

Cercetătorii au descoperit că discul de acreţie din jurul găurii negre are un diametru de 7 ani-lumină - fiind cu 50% mai mare decît distanţa dintre sistemul nostru solar şi cea mai apropiată stea din galaxia noastră (Calea Lactee).

Christian Wolf a descris discul ca fiind un model de păstrare a materialului cosmic ce aşteaptă să fie devorat de gaura neagră, unde temperaturile depăşesc 10.000 de grade Celsius.

Acest studiu a fost realizat în colaborare cu Universitatea din Melbourne, European Southern Observatory şi Universitatea Sorbona din Franţa.

1
1
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?