Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

Timpul pare să treacă de cinci ori mai lent în Universul timpuriu

4 iul. 2023,, 23:00   Externe
3252 0

Timpul pare să treacă de cinci ori mai lent în Universul timpuriu, potrivit unui studiu ştiinţific, care foloseşte pentru prima data obiecte cosmice foarte strălucitoare, quasarii, pentru a confirma acest fenomen ciudat.

Cercetătorii au folosit observarea stelelor care îşi încheie viaţa în explozii, supernove, pentru a arăta că timpul părea să treacă de două ori mai încet cînd Universul avea jumătate din vîrsta sa actuală, care este estimată la 13,8 miliarde de ani.

Noul studiu foloseşte quasarii, care sînt incomparabil mai strălucitori, pentru a merge înapoi cu un miliard de ani după naşterea Universului. Timpul pare să curgă de cinci ori mai lent acolo, potrivit studiului, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

"Totul pare să funcţioneze cu încetinitorul" pentru observatorul actual, potrivit profesorului Lewis, dar "dacă v-aş putea transporta printr-o magie ar dura acum zece miliarde de ani să ajungeţi lîngă unul dintre aceşti quasari şi să vă uitaţi la cronometru, totul vi s-ar părea normal", a explicat el. "O secundă ar fi o secundă", a adăugat el.

Quasarurii, nuclee galactice cu o gaura neagră supermasivă în centru, sînt cunoscute a fi cele mai strălucitoare şi mai energice obiecte din cosmos. Ceea ce le face "balize foarte utile pentru cartografierea Universului", afirmă Lewis.

Încercările anterioare de a folosi quasarii pentru a măsura teoria dilataţiei cosmologice a timpului au eşuat, ducînd la "sugestii ciudate", cum ar fi aceea că quasarii nu erau obiecte atît de îndepărtate cum s-a observat. Noul studiu arată că aceste obiecte cosmice respectă de asemenea legile Universului.

2
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?