COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Vîrful pandemiei este exact în această perioadă. Declarație

Vîrful pandemiei este exact în această perioadă. Declarație

Vîrful pandemiei de coronavirus în Republica Moldova este exact în această perioadă, iar pînă în prezent s-a mers pe acele măsuri de relaxare care pot fi adaptate situaţiei.

Declaraţia aparţine ministrului Sănătăţii Viorica Dumbrăveanu care, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA, a menţionat că relaxarea anunţată presupune respectarea anumitor condiţii.

Viorica Dumbrăveanu a precizat că plimbările în aer liber se pot face în parcuri, dar cu limitarea la trei a numărului de persoane aflate laolaltă şi cu păstrarea distanţei sociale.

„În ce priveşte magazinele care fac comerţ cu amănuntul, se impun aceleaşi cerinţe ca în cadrul magazinelor alimentare - măsuri de protecţie pentru angajaţi, dar şi măsuri de protecţie pentru cumpărători: vom fluidiza accesul în magazine, vom asigura cu mănuşi de unică folosinţă unităţile comerciale, vom asigura păstrarea igienei suprafeşelor, vom monitoriza starea de sănătate a angajaţilor”, a spus Viorica Dumbrăveanu.

Potrivit ministrului Sănătăţii, abordarea stării de urgenţă este un complex, în care se iau în calcul mai multe aspecte - economic, social şi de sănătate publică.

„Deocamdată aşteptăm să vedem consecinţele sărbătorilor de Paşte. Din anumute studii reiese că o treime din populaţie, nu a respectat recomandările de Paşte”, a spus ministrul.

Viorica Dumbrăveanu a spus că, pentru a fi supusă testării la coronavirus, o persoană trebuie să îndeplinească anumite criterii determinate de către medici.

„S-a mers şi pe testarea intensă în focarele de coronavirus. Avem peste 90 000 de teste, avem capacitatea de testare, dar trebuie să respectăm criteriile determinate de specialişti”, a menţionat Viroica Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că, în cazul medicilor, s-au făcut testări pro-active, ceea ce expică numărul mare de medici depistaţi infectaţi. Ministrul a precizat că se va face o analiză care să explice numărul mare de medici infectaţi.

„„Absolut în toate focare, absolut orice adresări din partea medicilor au fost realizate testări. Acest număr mare de îmbolnăvirti este determinat de o depistare pro-activă a medicilor. Cînd avem un caz de COVID-19 într-o instituţie medical, se merge pe testarea activă. sînt multe persoane asimptomatice şi în acest condiţii, în baza testării sînt depistate”, a spus ministrul Sănătăţii.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load