Un deţinut s-a plîns la CEDO pentru aplicarea forţei fizice în închisoare

Un deţinut s-a plîns la CEDO pentru aplicarea forţei fizice în închisoare

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a informat Guvernul de la Chişinău despre cauza Niţu vs Republica Moldova.

Reclamantul s-a plîns de aplicarea excesivă a forţei fizice şi a mijloacelor speciale, în absenţa unui tratament specializat (psihiatric) şi de detenţie în condiţii proaste.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei Promo-LEX, care îl reprezintă pe reclamant în faţa Curţii, pe parcursul detenţiei, acesta se afla la evidenţă medicală în sistemul penitenciar cu stare psiho-emoţională instabilă şi tulburări de personalitate. În situaţiile frecvente de agresivitate, cauzate inclusiv de lipsa unui tratament medical adecvat, faţă de reclamant se aplica nejustificat forţa fizică..

Administraţia penitenciarelor a aplicat faţă de reclamant peste 40 de sancţiuni disciplinare, dintre care majoritatea în legătură cu faptul că reclamantul s-a automutilat sau a fost agresiv.

În opinia avocatului Asociaţiei Promo-LEX Vadim Vieru, cazul deţinutului Niţu scoate în evidenţă lipsa unui tratament psihiatric specializat eficient în sistemul de detenţie, inclusiv lipsa protocoalelor de intervenţie şi comportament al gardienilor cu persoanele suspectate de anumite tulburări psihice.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a mai informat Guvernul despre alte şase cauze. Printre acestea: Cauza Boboc şi alţii vs Republica Moldova – violarea art. 2 sub aspectul investigării decesului lui Valeriu Boboc în custodia poliţiei în aprilie 2009; Cauza Levinte vs Republica Moldova şi cauza Creţu vs Republica Moldova – violarea art. 3 sub aspectul investigării ineficiente a faptelor de maltratare care au avut loc în aprilie 2009; Cauza Canuda vs Republica Moldova – violarea art. 3 şi 5. 3 sub aspectul detenţiei în condiţii proaste şi prelungirea nejustificată a măsurii preventive de arest în privinţa reclamantului, chiar dacă acesta suferea de o dizabilitate gravă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load