COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Un Centru de Imagistică prin Rezonanță Magnetică, deschis în capitală

Un Centru de Imagistică prin Rezonanță Magnetică, deschis în capitală

Sute de pacienţi sînt pe listele de aşteptare pentru o investigaţie prin Rezonanţă Magnetică Nucleară, echipament care poate fi găsit doar la două instituţii medicale private din Chişinău.

Anume din acest motiv, în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie a fost deschis un Centru de Imagistică prin Rezonanță Magnetică, dotat cu echipament special de ultimă generaţie. Acum, pacienţii care suferă de probleme ale sistemului nervos, vor putea beneficia de investigaţii calitative şi într-o instituţie publică.

"Noi introducem regiunea pe care o vom investiga în centrul izocentrului magnetului şi dacă este în interior, capul va fi plasat pe centru."

Echipamentul performant este capabil să faca un diagnostic exact al celor mai complicate probleme ale sistemului nervos.

"Noi putem să analizăm activitatea centrelor funcţionale din creierul uman, ceea ce nu a fost posibil mai înainte pînă la instalarea acestui echipament", a declarat Tatiana Pleşcan, şefa cabinetului de Imagistică prin Rezonanța.

Totodată, aparatul de rezonanţă magnetică interzice investigarea anumitor categorii de persoane, în special cele care au implanturi din metal.

"În cazul în care este cardio-stimulator, pacientului îi este imposibil de făcut investigaţii prin rezonanţă magnetică, în cazul în care sînt şolduri artificiale sau în componentă este metal, tot e imposibil, ceasuri, diferite ceea ce este fier, este imposibil de intrat în spaţiul dat", a spus Marian Arion, medic radiolog-imagist.

În timpul investigaţiilor, pacientul este monitorizat prin intermediul unei camere video, instalată în interiorul dispozitivului.

"Acesta este un modul de comunicare cu pacientul, se poate de discutat cu pacientul de dat întrebări, respectiv auzim răspunsul, plus la asta pacientului i se dă o manjetă specială în mînă în caz că pacientul are careva senzaţii neplăcute se intră se discută cu pacientul, după care putem discuta ma departe", a zis Octavian Druţă, tehnician.

Potrivit directorului Institutului de Neurologie și Neurochirurgie, pînă nu demult medicilor le era foarte greu să facă diagnoze precise.

”Pacientul era adus de la Vulcăneşti sau de la Briceni, aici la noi ca ultimă speranţă. Şi nu găseam diagnoza, îl duceam în altă parte, toate aceste centre sînt la cîţiva kilometri de noi, se întîmplau multe, agravarea stării pacientului”, a scris Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie ”Diomid Gherman”.

Centrul de Imagistică prin Rezonanța Magnetică a fost construit cu sprijinul unor investitori din SUA, inclusiv conaţionali de-ai noştri care au afaceri peste Ocean. În total, s-au cheltuit peste un milion si jumătate de dolari.

"Este un centru cel mai mare şi este făcut după un proiect american, prin construcţii modulare şi sperăm că va aduce un beneficiu pentru poporul din Republica Moldova şi lumea va fi îndestulată cu echipamente de acest fel", a declarat Vladimir Gherman, investitor.

Anual, pînă la 35 de mii de pacienţi se adresează la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, dintre care şase mii sînt internaţi.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load