COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Toate tainele raionului Orhei ies la iveală (VIDEO)

Toate tainele raionului Orhei ies la iveală (VIDEO)

Consilierul din Consiliul local al comunei Ivancea, raionul Orhei, Victor Marahovschi în următoarea sa adresare video a adus dovezi concrete de încălcare a legislației de către primarul comunei Ivancea, Boris Ochișor, care anterior a refuzat dialogul publice direct cu el, transmite Noi.md.

În special, comentînd acțiunile ilegale ale conducerii primăriei locale, care au dus la distrugerea barbară a peste o sută de arbuști și 10 arbori în zona de parc, de-a lungul traseului turistic, Victor Marahovschi a amintit că încă în 2017, consiliul local a luat decizia de a considera teritoriul din apropierea monumentului drept zonă de parc.

El a menționat că conform art. 14 din Legea cu privire la administrația publică locală, autorizația de tăiere a copacilor și arbuștilor se află doar în atribuțiile Consiliului Local și niciun consilier, niciun primar și nicio grupare de partid nu pot fi mai presus decît legea.


Victor Marahovschi s-a întrebat de ce, de exemplu, atunci cînd era vorba despre alegerea stemei și drapelului, în localitate au fost desfășurate consultații, iar atunci cînd a fost vorba de defrișarea parcului, atunci nu au fost efectuate consultări publice și totul a fost decis de un cerc restrîns de persoane.

"O decizie a Consiliului local nu a fost. Nu au existat permisiuni sau autorizații din partea ecologiei. Nu există nici un proiect de dezvoltare a parcului. Nu au existat consultări publice. Firește, apare întrebarea de ce procedează astfel primarul. După cum a arătat inspecția efectuată, încălcarea legislației este evidentă și au fost provocate daune enorme în valoare de aproape 85 de mii de lei. Și aici nu este vorba doar de încălcarea legislației în domeniul ecologiei, ci despre încălcarea legislației în domeniul abuzului de putere și depășirea atribuțiilor de serviciu. În legătură cu aceasta au început toate aceste mitinguri, demonstrații în apărarea primarului. Aceasta este o manipulare obișnuită. Iată cum le numesc eu. Despre toate acestea, despre încălcarea legislației, primarul și colegii săi ar fi știut dacă, în afară de lozincile lor de partid de pe pancarte, ar fi citit măcar cîte ceva din legislație", a subliniat consilierul Consiliului local al comunei Ivancea, raionul Orhei.

În continuare, el a dat exemplul unei alte încălcări a legislației legate de selectarea antreprenorului pentru reparația drumurilor și semnarea cu el a contractului corespunzător cu o sumă exagerată.

Victor Marahovschi a amintit că în bugetul 2020 pentru reparația drumurilor din comuna Ivancea au fost prevăzute peste 625 de mii de lei. Aceste fonduri sînt alocate de Fondul rutier și nu depinde de primar, de consilieri, de un partid anume, ci depinde de mijloacele bugetare și de numărul concret de locuitori dintr-o anumită localitate.

Consilierul Consiliului Local din comuna Ivancea a atras atenția asupra faptului că licitația a fost efectuată, din anumite motive, pentru lucrări în valoare de 934 mii de lei, fără TVA.

"Cu ce ocazie pentru o astfel de sumă a fost organizată o licitație? Mergem mai departe. Cîștigă licitația compania în valoare de 748 mii de lei cu TVA. Totodată, se permite 625 de mii de lei. Contractul pentru această sumă a fost semnat înainte ca primarului să i se permită să adauge încă 123 de mii de lei. Adică, ordinea cronologică este următoarea: pentru început se cîștigă licitația. Apoi se semnează un contract în sumă mai mare decît cea prevăzută de buget și numai după aceasta primarul solicită permisiunea Consiliului Local pentru a aloca fonduri suplimentare. Dar nu merge prea departe domnului primar în această chestiune?", s-a întrebat Victor Marahovschi.

"Devine interesant. Începem să studiem cine a cîștigat licitația, cum a cîștigat-o. Ce date sînt în devizul de cheltuieli. Se pare că licitația a fost cîștigată de o firmă cu care, cu cîteva săptămîni înainte, a fost semnat contractul de reparație a apeductului din satul Ivancea, în valoare de 150 de mii de lei, fără TVA. Și acesta este un subiect interesant, dar vom reveni la această întrebare mai tîrziu. Așadar, toate informațiile despre tender, licitație, firmă sunt disponibile în spațiul public de pe site-ul achizitie.md și acolo puteți vedea devizul de cheltuieli. În el se menționează că unul dintre punctele lucrărilor efectuate este evacuarea pămîntului în satul Brănești în mărime de 1895 tone, în satul Furceni-735 tone și în satul Ivancea - 1029 tone. Nu sînt invențiile mele, ci un document semnat, aprobat și expus publicului larg. Cum sînt efectuate acolo lucrările, vedem totul perfect, știm. La acest subiect vom reveni după semnarea actului de primire a lucrărilor executate și vom verifica îndeplinirea cerințelor devizului", a subliniat consilierul Consiliului local al comunei Ivancea.

În final, aș dori să întreb, în replică la declarațiile recente ale primarului comunei Ivancea, Boris Ochișor, asta eu îl împiedic să construiască normal drumuri, să îndeplinească cerințele legislației, să meargă în întîmpinarea locuitorilor din satul Furceni și să le rezolve problema lor dureroasă privind apeductul?

"Dacă credeți că vă deranjez, atunci mă scuzați! În opinia mea, un dansator rău îi încurcă picioarele. Ceea ce am spus astăzi este doar vîrful aisbergului. Alte nuanțe și momente vom examina în următorul videoclip", a menționat Victor Marahovschi.

El a atras atenția și asupra faptului că, spre deosebire de primarul din Ivancea, el lasă oamenii în pace și nu-i împart în funcție de apartenența partinică. "Iar ordine în întreprinderea administrată de mine ar fi mai mare dacă colegii dvs nu ar arunca gunoi acolo și nu ar crea alte provocări, ca și cu plopii", a spus consilierul Consiliului local al comunei Ivancea.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load