Toate stocurile de poamă pot fi vîndute înainte de Paște

Toate stocurile de poamă pot fi vîndute înainte de Paște

Pînă la sărbătorile de Paști, stocurile de poamă ce se află la păstrare în depozitele frigorifice din Moldova ar putea fi epuizate.

O declaraţie în acest sens a făcut ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc, în cadrul unei ședințe operative cu angajații ministerului.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat că în urma analizei situației, s-a constatat că în primul trimestru al anului curent au fost exportate circa 18,9 mii tone de poamă. Principalele destinații ale exportului de poamă au fost țările Uniunii Europene și CSI. Prețul de comercializare a poamei pe piețele străine a fost în medie de circa 0,5 dolari kilogramul. Pe piața internă au fost comercializate estimativ 100 de tone, iar la păstrare mai sînt încă o mie de tone de poamă. 

Totodată, el a precizat că cele mai mari volume de poamă la păstrare se află în raioanele Nisporeni, Ialoveni, Cahul și Strășeni. De asemenea, o parte din poama, de calitate neconformă pentru comercializare în stare proaspătă, a fost livrată la procesare pentru producerea vinului. Astfel, patru unități vinicole au acceptat să prelucreze necondiționat circa 1 200 tone de poamă.

Tot în cadrul ședinței s-a discutat și despre stocurile de mere aflate la păstrare. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, în prezent, în frigidere sînt circa 35 mii tone de mere. În februarie-martie, exportul de mere a depăşit 58 mii tone.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load