Stimularea financiară a polițiștilor, declarată constituțională

Stimularea financiară a polițiștilor, declarată constituțională

Decizia Curții Constituționale (CCM) prin care stimularea financiară a poliţiştilor rutieri a fost declarată constituţională va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, relatează MOLDPRES.


Sesizarea pentru controlul constituționalității deciziei ce prevede stimularea trimestrială a agenţilor constatatori cu prime în valoare de 25% din sumele amenzilor încasate, a fost depusă la Curte de deputatul socialist Vladimir Odnostalco. Acesta pretindea că hotărîrea Guvernului încalcă un articol din Constituţie.


În urma examinării, Curtea a reținut că agenții constatatori din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei, avînd un statut special, cu drepturi și obligații specifice, precum și avînd în vedere existența factorilor de risc în cadrul activităţii acestora, nu se află în situaţii identice cu alte categorii de agenți constatatori ai autorităților publice.


Curtea a relevat că deși prevederile contestate stabilesc stimularea financiară trimestrială a agentului constatator din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei în mărime de 25% din suma amenzilor încasate la bugetul de stat, în cazul în care procesul-verbal cu privire la contravenție este anulat de instanța de judecată, agentului constatator i se va reține suma de care a beneficiat anterior.


Astfel, Curtea a stabilit că în ipoteza unor abuzuri ale agenților constatatori la stabilirea amenzilor contravenționale, procesele-verbale întocmite pot fi contestate în instanța de judecată, care potrivit Codului contravențional dispune de plenitudinea competenței în vederea stabilirii vinovăției persoanei în a cărei privință a fost pornit procesul contravențional.


Astfel, Curtea a constatat că adoptarea prevederilor contestate se înscrie în marja de apreciere a Parlamentului şi nu contravine articolului 16 din Constituţie.


Hotărîrea CCM este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load