COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Starea de urgență, pe masa Curții Constituționale. Care este hotărîrea luată de instituție

Starea de urgență, pe masa Curții Constituționale. Care este hotărîrea luată de instituție

Curtea Constituțională a declarat neconstituțional articolul 225, alineatul 3, din Codul Administrativ în partea în care limitează competența instanțelor de judecată, de a efectua controlul proporționalității măsurilor dispuse de către autoritatea publică.

Hotărîrea a fost pronunțată, cu puțin timp în urmă, de către Curtea Constituțională.

Totodată, CC a declarat ca fiind constituționale mai multe prevederi contestate în măsura în care „autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență îndeplinesc doar atribuții, măsuri sau acțiuni necesare pentru scopul care a stat la baza declarării stării de urgență; atribuțiile, măsurile sau acțiunile necesare nu depășesc sfera de competență a puterii executive; Parlamentul poate exercita un control efectiv al măsurilor în discuție”.

Curtea Constituțională a admis parțial sesizările privind controlul constituționalității unor prevederi din Legea privind regimul stării de urgență, de asediu și de război și a unor prevederi din Hotărîrea Parlamentului din 17 martie 2020 privind declararea stării de urgență, scrie jurnal.


Una dintre sesizări a fost depusă de deputații din grupul Pro Moldova, Andrian Candu, Sergiu Sîrbu, Eleonora Graur şi Corneliu Padnevici. Totodată, o altă sesizare a fost depusă de către deputatul Platformei DA Chiril Moţpan.

Curtea a stabilit că, pînă la modificarea Codului Administrativ de către Parlament, în cazul contestării măsurilor adoptate de către autoritățile responsabile de gestionarea stării de urgență, instanțele judecătorești vor trebui să examineze inclusiv, dacă măsura dispusă de către autoritatea publică este proporțională cu situația care a determinat-o.

Decizia Curții este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. O adresare cu privire la hotărîrea Curții a fost expediată Parlamentului.

Amintim că, în perioada 17 martie - 15 mai, în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență din cauza pandemiei de Covid-19.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load