Radiografiile mai rapide și precise pentru pacienții de la Spitalul Clinic Militar

Radiografiile mai rapide și precise pentru pacienții de la Spitalul Clinic Militar

Spitalul Clinic Militar Central din Chișinpu s-a ales cu un echipament de ultimă generație în valoare de aproximativ 7,17 milioane de lei din sursele oferite de Ministerul Apărării.


Acest lucru a fost posibil datorită sprijinului oferit de Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).


Echipamentul cu care era dotat spitalul înainte era destul de vechi, din perioada sovietică, ceea ce nu permitea să fie făcut volumul de investigații necesare. 

Radiografiile de rutină, mai rapide și precise


La încorporarea în serviciul militar, precum și la eliberarea din serviciu, ostașii și militarii angajați prin contract fac în mod obligatoriu o radiografie a cutiei toracice. Cu aparatul radiologic digital, livrat spitalului în noiembrie 2018, timpul de aflare în sala de examinare, dar și gradul de iradiere a scăzut.


Cu aparatul nou pot fi făcute patru tipuri de investigații, de la radiografia „simplă” la radioscopie, tomosinteza care implică imagini 3D sau chiar tomografia computerizată utilizînd metoda SLOT, care combină porțiuni pentru a arăta o imagine amplă, cum ar fi cea a coloanei vertebrale.

Secția chirurgie a Spitalului Clinic Militar Central, în care se fac cinci-șase intervenții pe zi, a fost dotată cu o masă multifuncțională de operații, care permite poziționarea pacientului în funcție de fiecare caz.


La Spitalul Clinic Militar Central, șase din zece intervenții efectuate sînt cu un grad înalt de complexitate. Totodată, fiecare a doua operație este una minim invazivă.


Secția Chirurgie s-a mai ales, începînd cu luna noiembrie 2018, cu un autoclav pentru sterilizarea instrumentelor medicale.


Spitalul Clinic Militar Central are 20 de secții și cabinete. Instituția a fost creată în anul 1992, pe baza fostului spital militar din garnizoana Chișinău, care activa în perioada sovietică.

 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load