COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Procesul de lichidare a Î.S. „Medisan”, încetat: Reacția fostului director al întreprinderii

Procesul de lichidare a Î.S. „Medisan”, încetat: Reacția fostului director al întreprinderii

Chiar dacă, pînă nu demult, soarta Întreprinderii de Stat „Medisan” era incertă, aceasta riscînd să dispară, acum cîteva zile, Guvernul a anunțat despre inițierea elaborării deciziilor la proiectul de hotărîre de Guvern cu privire la încetarea procedurii de lichidare a Întreprinderii de Stat „Medisan”.

Urmare a publicării de NOI.md a materialului analitic „La ce ne trebuie “Moldova”? Statul poate pierde sanatoriul din Truscaveț”, prin care au fost scose în evidență necesitatea activității Î.S. „Medisan”, lucrurile au început să se miște într-o direcție pozitivă.

În contextul acestei situații, am solicitat părerea ex directorului Î.S. „Medisan”, Alexandru Bunescu, potrivit căruia încetarea procesului de lichidare a acestei întreprinderi și obrogarea HG nr.122/2019 cu privire la dizolvarea Î.S.”Medisan” este un pas corect și strict necesar pentru Guvernul Republicii Moldova, din mai multe considerente și anume:


Din punct de vedere juridic și economic. Întreprindere de Stat ”Medisan” a fost creată în 1998, anume pentru a gestiona patrimoniul Republicii Moldova, care se află pe teritoriul Ucrainei. Cu alte cuvinte a fost creat un mecanism, o punte de legătură dacă doriți între Republica Moldova și Ucraina, prin intermediul cărui Cancelaria de Stat ca fondator și proprietar, avea posibilitate de a administra patrimoniul Republicii Moldova aflat pe teritoriul altui stat și anume Î.A.”Sanatoriul”Sănătate” din l.t.o. Sergheevca și Î.A.”Sanatoriul”Moldova” din o.Truscaveț.

Din punct de vedere social. În funcțiile Întreprinderii de stat ”Medisan” intra și organizarea serviciilor balneo-sanatoriale pentru cetățenii Republicii Moldova în Ucraina, precum și organizarea desfacerii biletelor de tratament la sanatoriul ”Moldova” din o.Truscaveț. Un factor important este conlucrarea Întreprinderii de stat ”Medisan” cu CNAS, care dădea posibilitatea avantajoasă pentru tratamentul pensionarilor și persoanelor social vulnerabile la sanatoriul ”Moldova” din o.Truscaveț.

Din punct de vedere financiar. Î.S.”Medisan” este o întreprindere cu autonomie financiară, care la rîndul său, venitul obținut vira în bugetul de stat al Republicii Moldova. În an. 2016- 557517 MDL, 2017- 832688 MDL, 2018- 885037 MDL”, declară Alexandru Bunescu, fapt confirmat de Cancelaria de Stat în nota informativă la proiectul de hotărîre a guvernului cu privire la încetarea procedurii de lichidare a Î.S.”Medisan”.

Fostul director al „Medisan” mai spune că, dacă nu se încetează procesul de lichidare, acest lucru va înseamna pierderea mecanismului de gestionare, care la rîndul său va avea impact negativ asupra posibilității de tratament a pensionarilor și persoanelor social vulnerabile, concomitent și pierderea defalcărilor în bugetul de stat al Republicii Moldova.

Totodată, Alexandru Bunescu este de părere că lichidarea Î.S. „Medisan” poate duce la posibilă pierdere a patrimoniului Republicii Moldova și anume Î.A.”Sanatoriul”Sănătate” din l.t.o. Sergheevca și Î.A.”Sanatoriul”Moldova” din o.Truscaveț.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load