COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ploaia de zilele trecute a făcut prăpăd în sudul țării (VIDEO)

Ploaia de zilele trecute a făcut prăpăd în sudul țării (VIDEO)

Dezastru în sudul țării. O ploaie cu grindină, care a durat aproape o oră, a făcut prăpăd din gospodăriile oamenilor.

În satul Vadul lui Isac, din raionul Cahul, puhoaiele au inundat curți, au distrus mai multe case, dar și drumurile din localitate, transmite orheitv.md.

Oamenii, care au rămas fără roada muncită de cîteva luni, spun că nu au văzut așa ceva în viața lor. Echipa noastră de filmare s-a deplasat la fața locului și a reușit să discute cu cîțiva dintre ei.


Printre cei care au avut de suferit în urma grindinei este și Elena Șerbina. Sera de care avea grijă, în care creștea varză, a fost distrusă în totalitate.

Elena Șerbină, locuitoarea satului Vadul lui Isac, Cahul: Vreau conducerea aceasta a noastră să vadă, să ne ajute măcar cît de puțin, că toată speranța și nădejdea ne-a fost aici. Acum ce o să facem noi? Lumina trebuie de achitat, gazul, de lucrat nu lucrăm, la piață nu ne lasă. Ce să facem? Aceasta este o muncă de șapte lu ni de zile, care o așteptăm. Avem cheltuiți pe peliculă șase mii jumătate, am cheltuit pentru semințe, muncă, apă. Cînd e vorba de votare umblă toți mări și țări, dar cînd e vorba de aceasta se dau într-o parte. Măcar să ne lese la piață.

Femeia mai spune că și terenul unde a sădit cartofi a fost practic distrus definitiv, iar munca ei, de luni întregi, s-a redus la zero.

Elena Șerbină, locuitoarea satului Vadul lui Isac, Cahul: Noi am luat cu 10,5 lei cartoful de pus în pămînt și iată am cheltuit 7 mii și noi nu scoatem nimic, sîntem în pierdere totală. Ele de acum au început să se lege, la sfîrșitul lui mai cartoful trebuia de acum să fie.

Și bătrînii din localitate spun că așa ceva nu au mai văzut în viața lor. Puhoaiele de apă au spălat și înnămolit toate drumurile din sat.

Mășcată a fost piatra. Uitați-vă a rupt capacele, plasticul acesta este gros. De cînd trăiesc au mai fost ploi, dar așa să distrugă nu am mai văzut.

Nu se vedea nimic, totul era acoperit cu alb, parcă eram pe cealaltă lume, cinstit vă spun. Am 63 de ani dar așa ceva nu am văzut în viața mea.

Apele au spălat nu doar culturile agricole, dar au inundat curțile gospodăriilor și au avariate mai multe case. Secretarul consiliului local, Ion Nasulea, speră că Guvernul și autoritățile raionale vor oferi despăgubiri măcar familiilor nevoiașe și bătrînilor, care nu au posibilitatea să înlăture singuri consecințele stihiei.

Ion Nasulea, secretarul consiliului local: Identificăm absolut toate personele care au avut de suferit în urma calamităților naturale. După care pe parcurs le vom trimite centralizat la Consiliul Raional direcția agricultură Pentru a identifica mijloace financiare pentru despăgubiri.

În localitatea Vadul lui Isac, raionul Cahul locuiesc peste 2.000 de oameni.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load