X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4060

Praful saharian care a învăluit Moldova, periculos sau nu. Precizările Agenției de Mediu

24 apr. 10:45   Societate
4473 0

Сondițiile meteorologice atestate ca precipitații atmosferice, au favorizat dispersarea particulelor de praf în atmosferă și ca rezultat nu au contribuit la acumularea lor în stratul atmosferic, informează Agenția de Mediu, notează Noi.md.

"Particulele de praf s-au amestecat cu picăturile de ploaie, astfel, conform observațiilor efectuate de Agenția de Mediu nu s-au înregistrat depășiri ale valorile concentrațiilor PM10 și PM 2,5 la stațiile automate din mun. Chișinău și s. Mateuți, r. Rezina.

Picăturile de ploaie cu praf nu prezinta în aer un pericol semnificativ pentru sănătate, cu excepția persoanele cu afecțiuni respiratorii preexistente, cum ar fi astmul sau bronșita. Particulele de praf vor influența cumulativ clădirile, monumentele istorice, precum și calitatea apelor de suprafață și a vegetației", precizează Agenția.

Pe 24 aprilie, pe teritoriul țării, vor "predomina masele de aer care se vor deplasa din sectorul de sud-vest. Lipsa precipitațiilor pot crea premise spre majorarea nesemnificativă a concentrațiilor PM10 și PM 2,5 în aer".

Însă în data de 25 aprilie influența frontului atmosferic și ploile prognozate vor contribui la dispersia poluanților din aer.


Agenția de Mediu recomandă persoanelor vulnerabile să limiteze plimbările în aer liber și lucrările fizice pe parcursul acestor zile.

Amintim că în această dimineață mai mulți cititori ai site-ului Noi.md ne-au trimis poze cu mașinile lor, care, după ploaie, au rămas cu acoperite cu praf galben.

Marți, Agenția de Mediu a avertizat că "circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Acest praf saharian este format din particule fine de nisip și sol care sînt ridicate din deșertul Sahara de vînturi puternice".

3
0
1
8
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?