Persoanele care deţin funcţii publice evită să depună declaraţiile de avere

Persoanele care deţin funcţii publice evită să depună declaraţiile de avere

Persoanele care deţin funcţii publice din ţară nu se grăbesc să depună declaraţiile de avere şi interes personal la Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi a trecut o lună de la lansarea campaniei de recepționare, doar 250 de persoane din cei 65 de mii de declaranți au completat actele.

Acest lucru poate fi făcut online, iar data limită este 31 martie. Reprezentanţii ANI susţin că deşi procedura a fost simplificată, oamenii lasă totul pe ultima sută de metri.

"Subiecţii declarării în mare parte, circa 65 - 70 la sută, lasă depunerea declaraţiilor pe ultima sută de metri. Noi venim cu solicitarea ca subiecţii declarării să purceadă la depunere", a menţionat Liliana Chişca, vicepreşedinte ANI.

Procesul de depunere a declaraţiilor este mult mai transparent, întrucît informaţiile sînt făcute publice direct după completare. 

"Sînt create toate condiţiile, sistemul este funcţional, entitățile aigură subiecţii cu semnăturile digitale şi este un proces mult mai simplu decît depunerea pe hîrtie", a precizat Liliana Chişca.

Conducerea ANI intenţionează să angajeze 46 de inspectori care vor
verifica sesizările parvenite de la cetăţeni. Anul trecut, de exemplu, au fost înregistrate 140 de reclamaţii, care nici pînă acum nu au fost examinate.

"Inspectorul de integritate va prelua, va efectua o verificare prealabilă şi în cazul în care constată că trebuie de efectuat un control, acesta emite un proces verbal şi iniţiază procedura", a subliniat Rodica Antoci, preşedinte ANI.

Cît despre reformarea instituţiei, preşedintele ANI, Rodica Antoci susţine că mai întîi va fi nevoie de modificarea mai multor acte legislative.

"Autoritatea îşi propune să-şi realizeze la maxim misiunea, să devină una funcţională şi să fie cît mai transparentă şi deschisă faţă de cetăţeanul Republicii Moldova", a declarat Antoci.

Persoanele care nu vor depune declaraţiile de avere şi interes personal în termenul stabilit de lege, vor achita amendă de pînă la 3.000 de lei, iar în cazul celor care vor evita să-şi exercite această obligație, amenda este de 4.500 de lei.


 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load