COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Opinie: "Acum este nevoie de disciplină maximă... și ajutor reciproc!"

Opinie: "Acum este nevoie de disciplină maximă... și ajutor reciproc!"

Acum Moldova are nevoie de disciplină maximă și ajutor reciproc, iar autoritățile trebuie să treacă deja la acțiuni mai decisive.

De această părere este deputatul din partea Partidului Socialiștilor, politologul Bogdan Țîrdea, transmite Noi.md.

Pe pagina sa din rețeaua socială, el a reamintit că cele mai supraviețuitoare creaturi de pe Pămînt sînt oameni și șobolani, iar aceste 2 creaturi trăiesc și coexistă peste tot: Africa, Nordul extrem, jungla Amazoniană, Siberia.

"Veți rîde, dar noi și șobolanii am început să semănăm unul cu celălalt. De aceea am supraviețuit.

Șobolanii au o organizație, disciplină, ajutor reciproc, capacitate de acțiuni colective. Dacă un șobolan găsește mîncare, îi cheamă și pe ceilalți.


Dacă se simte pericol - avertizează semenii.

Dacă au vre-un necaz - acționează colectiv, se salvează și se ajută reciproc!

Anume unirea fără precedent, instinctul colectiv i-au ajutat pe șobolani să supraviețuiască. Mulți oameni de știință cred că șobolanii vor rămîne chiar și după un război nuclear…

Dar de ce au supraviețuit oamenii? Probabil din aceleași motive", a menționat Bogdan Țîrdea.

În același timp, el a reamintit că totul s-a schimbat, iar tehnologiile ne asigură cu alimente, apă, distracții, dar asta înseamnă că ne-am dezobișnuit să luptăm.

"Societatea de consum a creat o masă amorfă de creaturi care, pentru confort și selfie la piramidele egiptene, sînt gata să sară la gîtul oricui!

A pierde o bucată de parmezan sau prosciutto pentru ei reprezintă vîrful greutăților și suferinței. Pentru aceasta ei sînt gata să răstoarne orice putere, se vor umili în fața oricărui inamic, vor scuipa în orice carantină și ciumă!
Noi, din șobolani ne-am transformat în șoareci. Lași, leneși, lacomi. Fiecare este gata să trăiască din contul altcuiva, să înfigă un cuțit în spatele aproapelui său, să ia ultima bucățică de la un sărac - doar ca să nu se chinuie singur.

Și epidemia a arătat acest lucru clar.

1) Businessul cere să fie ajutat el în primul rînd, deoarece este pe cale de dispariție. Și asta așa și este. Dar dacă intri pe pagina unora – acolo sînt fotografii din Canare, Bali, Cuba…

2) Oamenii muncitori se indignează pe FB, de ce-i salvează pe "burghezii", adică businessul, ei și așa o duc bine, nu plătesc impozite, își bat Joc de personal. Dar dacă businessul se va prăbuși, se vor prăbuși și locurile lor de muncă. Și ce dacă? Nu-mi pasă.
3) Diaspora plînge pe FB, în genunchi imploră să li se dea curse charter. Unii politicieni așa și fac. Ce urmează?
În continuare acești cetățeni merg imediat la cumetrii, zile de naștere și festivaluri, infectînd și pe cei bătrîni, și pe cei mici!
Vrei să-i supraveghezi dacă respectă carantina? Însă aceștia au mințit în chestionare.…
4) Există și isterici obișnuiți - strănută o dată –și imediat aleargă să facă testul la Covind-19. Iar aceste sînt doar cîteva mii", a menționat deputatul PSRM.

Adresîndu-se concetățenilor, el a subliniat că acum tuturor le este greu.

"Avem într-adevăr probleme, nu avem ce ascunde. Mai devreme se infectau 15 persoane pe zi, astăzi deja 30! Noi am discreditat carantina și starea de urgență!

Și cei mai lipsiți de apărare sînt bătrânii. Ei luptă și cu virusul, și cu foamea.

Dar principalele victime au devenit medicii și... poliția de frontieră. Dacă îi vom pierde pe doctori, totul se va prăbuși. Iar riscul este mare.

Acum avem nevoie de disciplină maximă... și de ajutor reciproc.

Și da, autoritățile ar trebui deja să treacă la acțiuni mai decisive.
Și ultimul lucru. Eu nu vă îndemn să fiți șobolani. Vă îndemn să fiți oameni.
Toate bune", a scris Bogdan Țîrdea.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load