Noi informații despre Boeing-ul care a intrat neautorizat în spațiul aerian al R.Moldova

Noi informații despre Boeing-ul care a intrat neautorizat în spațiul aerian al R.Moldova

Aeronava străină de tip Boeing 737-800, care a survolat ieri spațiul aerian al Republicii Moldova în lipsa unei autorizații de zbor, a decolat de pe Aeroportul International Chișinău, către ora 22.00, după cîteva ore de verificări.


Autoritatea Aeronautică Civilă precizează că a sesizat organele de drept pe marginea acestui caz pentru a se stabili dacă echipajul aeronavei va fi sancționat penal.


Într-un comunicat de presă al AAC se menționează că incidentul a avut loc joi după-amiază, cînd în adresa controlorilor de trafic aerian de la Chișinău, a parvenit informația precum că din București a decolat o aeronavă cu destinația Chișinău. În lipsa permisiunii din partea autorităților Republicii Moldova, la scurt timp, aeronava a aterizat.


Potrivit AAC, aproximativ într-o oră de la aterizare, la adresa Autorității a parvenit un demers de la Spire Flight Solutions, în care se solicita permisiunea ca aeronava, cu însemnele de înregistrare OE-IDA, să decoleze de la Chișinău. Conform solicitării, cursa era operată de Aergen Aircraft Twelve Limited, iar la bord se aflau doi membri ai echipajului. Responsabilul din cadrul AAC a informat solicitantul, prin e-mail, că pentru a opera un zbor internațional sînt necesare mai multe acte, care au și fost prezentate ulterior. Printre ele a fost expediat și un document eliberat de către autoritățile din Austria care confirmă că aeronava este navigabilă, dar pentru a efectua zboruri în afara UE este necesară o aprobare suplimentară de la autoritățile în care se intenționează operarea acestui zbor.


Abia către ora 21.46, urmare a finalizării procedurilor inițiate de către organele de drept, AAC a informat controlorii de trafic aerian și operatorul privind lipsa de obiecții pentru efectuare zborului pentru care a fost solicitată aprobarea. Aeronava a decolat de la Chișinău la ora 22.00.


AAC menționează că toate materialele acumulate urmează să fie transmise, suplimentar, în adresa organelor de drept competente pentru a stabili dacă echipajul riscă sau nu să fie sancționat penal. Suplimentar, AAC a solicitat autorităților de supraveghere în domeniul aviației ale Austriei și ale Romîniei pentru a se expune asupra cazului și acțiunilor echipajului.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load