Ion Creangă – 181 de ani de la naștere

Ion Creangă – 181 de ani de la naștere

Data nașterii marelui scriitor Ion Creangă pînă în prezent trezește discuții.

El însuși afirma în Fragment de biografie că s-ar fi născut la 1 martie 1837, find întîiul din cei opt copii ai lui Ștefan a Petrii Ciubotarul și ai Smarandei Creangă, „răzeși fără pămînturi” din satul Humulești, ținutul Neamț.

 Însă conform condicii (mitricii) de nou-născuți din Humulești, Ion Creangă s-a născut la 10 iunie 1839. Pînă în prezent nu există o explicație coerentă acestei diferențe de date, astfel încît putem considera că 10 iunie este data nașterii marelui scriitor.

Ion Creangă şi-a început cariera în calitate de diacon şi institutor. A fost introdus de Eminescu în Societatea „Junimea”. Povestitor înnăscut, a fost îndrumat de Eminescu să-şi publice basmele în revista „Convorbiri literare”. Debutează cu povestea „Soacra cu trei nurori”. Dotat cu har şi prezenţă de spirit, lecturile lui în cadrul adunărilor junimiştilor, provocau un rîs homeric. A pigmentat în subsidiarul basmelor şi poveştilor situaţii din realitatea contemporană, observator fin şi ironic a fost toată viaţa. Artist neîntrecut al cuvîntului, mînuitor exemplar al stilului oral, „hăzos răstălmăcitor” al paremiologiei populare, ne-a lăsat o operă de pionerat în literatura naţională. Cu toate că în basmele lui se poate urmări canavaua folclorică, ele au căpătat un statut consacrat de literatură de imaginaţie epică. Garabet Ibrăileanu a fost primul critic literar, care i-a definit talentul artistic: „S-a zis că Creangă este un colector – talentat – de basme. Basmele şi poveştile lui Creangă! Dar este basmul o formă literară cristalizată, ca poezia populară? Basmul, povestea, valorează cît valorează talentul celui care povesteşte. Iar Ion Creangă a avut un aşa de mare talent, încît în toate poveştile sale oamenii trăiesc cu o individualitate şi cu o putere de viaţă extraordinară.”

„Amintiri din copilărie” şi povestirile cu sens ambiguu stau pe acelaşi pisc artistic cu basmele. A lucrat cu mare osîrdie la alcătuirea unor manuale şcolare.
 
Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load