COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

În Moldova va fi instituită pensia de urmaș în cazul decesului unuia dintre soți

În Moldova va fi instituită pensia de urmaș în cazul decesului unuia dintre soți

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege cu privire la acordarea indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți, înaintat cu titlu de inițiativă legislativă de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, informează NOI.md cu referire la moldpres.md.

Potrivit proiectului, statul va garanta, pe un termen determinat, timp de cinci ani, după ieșirea la pensie, pentru soțul supraviețuitor a dreptului la indemnizație lunară în mărimea pensiei pentru limită de vîrstă de care a beneficiat soțul sau soția decedată în funcție de durata primirii acesteia.

Mijloacele necesare în vederea acordării indemnizației în cazul decesului unuia dintre soți pentru anul 2020 sînt estimate la 49 milioane 885,0 mii lei și sînt prevăzute în proiectul de lege a bugetului de asigurări sociale pe anul 2020.


De asemenea, guvernul a aprobat avizul asupra proiectului de lege privind modificarea articolului 26 din Legea privind sistemul public de pensii, înaintat cu titlu de inițiativă de șeful statului, proiect ce prevede majorarea cu 25 la sută a pensiei de urmaș pentru copiii cu vîrsta de pînă la 18 ani, care și-au pierdut părinții, iar în cazul în care își continuă studiile în liceu, pînă la finalizarea studiilor liceale. Totodată, proiectul de lege stabilește condiția ca pensia de urmaș pentru copii să nu fie mai mică decît cuantumul alocației sociale pentru pierderea întreținătorului.

Totodată, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecţiei Sociale, în procesul de elaborare a Cadrului bugetar pe termen mediu pentru anii 2020-2022, a înaintat propunerea privind revizuirea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limită de vîrstă eșalonat, în raport cu stagiul de cotizare cumulat după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vîrstă pînă în anul 2023. Legislația actuală prevede reexaminarea pensiilor eşalonat, pînă în 2027.

Guvernul a susținut în ședința de astăzi proiectul de lege ce prevede revizuirea perioadelor de reexaminare a pensiilor pentru limită de vîrstă. Astfel, la 1 ianuarie 2020, pensiile vor fi recalculate pentru cei care au un stagiu de cotizare după realizarea dreptului la pensie pentru limită de vîrstă de peste 15 ani, la 1 iulie 2020 - de la 10 ani, la 1 ianuarie 2021 - de la 7 pînă la 10 ani, la 1 ianuarie 2022 - de la 5 pînă la 7 ani și la 1 ianuarie 2023 – de la 2 pînă la 5 ani.

Potrivit estimărilor Ministerului Finanțelor, în vederea realizării proiectului au fost estimate mijloace financiare pe anul 2020 în mărime de 94,4 milioane de lei, prevăzute în proiectul de lege a bugetului de asigurări sociale pe anul 2020, pe anul 2021 – 438,2 milioane de lei și pe anul 2022 – 580,9 milioane de lei.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load