În Moldova este marcată săptămîna de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova este marcată săptămîna de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 28 ianuarie-3 februarie în Republica Moldova este marcată Săptămîna de prevenire a cancerului de col uterin, informează Noi.md. 


În premieră pentru țara noastră circa 20 de organizații, inclusiv comunitatea medicală, parteneri internaționali, societatea civilă, sectorul privat, dar și lideri religioși, interpreți, tineri și-au unit eforturile pentru a sensibiliza opinia publică despre necesitatea prevenirii acestei maladii.


Astfel, pe parcursul acestei săptămîni vor fi organizate sesiuni de informare și lecții publice în centrele de sănătate, în biblioteci comunitare, întreprinderi și companii private, la biserică și instituții penitenciare. De asemenea, tineri voluntari vor organiza evenimente de sensibilizare a opiniei publice, iar Laboratoarele publice din cadrul Institutului Oncologic, Centrului Republican de Diagnosticare Medicală, precum și cele private vor oferi efectuarea testului screening în mod gratuit.


„Cancerul de col uterin poate fi prevenit, iar în acest sens, Ministerul Sănătății și-a propus să reducă cazurile de îmbolnăvire și mortalitate asociate cancerului de col uterin, prin promovarea screening-ului de col uterin și vaccinarea anti HPV, ca și cele mai eficiente metode de prevenire”, a menționat ministrul Sănătății, Svetlana Cebotari.


Screening-ul colului uterin se face o dată la 3 ani la medicul de familie, iar testul, adresat femeilor cu vîrsta de 25-61 de ani, este absolut gratuit pentru toate femeile, inclusiv cele fără asigurare medicală, fiind o procedură simplă și nedureroasă. Zilnic în Republica Moldova peste 700 de femei fac testul screening și previn maladia. Cu toate acestea, există o mare parte de femei care se adresează la medicul de familie prea tîrziu. Circa 4000 de femei trăiesc astăzi cu cancer de col uterin.


„UNFPA va susține anul acesta un amplu studiu la nivel național pentru a înțelege mai bine comportamentul femeilor și a veni cu soluții și informații concrete pentru ele. Totodată, vom sprijini în continuare sistemul de sănătate pentru a îmbunătăți calitatea serviciilor de screening, deoarece cancerul de col uterin poate fi prevenit”, a spus Rita Columbia, Reprezentanta UNFPA în Moldova.


 


 


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load