COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Exodul în masă al artiștilor amenință cu închiderea Teatrului de Operă și Balet

Exodul în masă al artiștilor amenință cu închiderea Teatrului de Operă și Balet

Vești uluitoare pentru amatorii de teatru din Moldova – spectacolele de balet ale Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieşu” au fost anulate.

Templul artei a rămas fără efectivul de bază de dansatori. 10 artiști au demisionat în sezonul trecut, iar alți cinci au scris cerere în cel actual. Restul și-au luat concedii pe cont proprii și au părăsit țara. Chiar și spectacolul tradițional „Spărgătorul de nuci”, pe care artiștii îl joacă anual în ajunul Anului Nou, a fost exclus din programul festiv, relatează mir24.tv.

"Salariul este mai mic decît cel al dereticătoarelor..."


Problema plecărilor masive din teatru s-a agravat în ultimii cîţiva ani. Artiști tineri încheie contracte cu teatre străine și pleacă în străinătate. Dansatorii recunosc că își părăsesc patria din cauza salariilor mici. Într-adevăr, în Moldova ei primesc aproximativ 170-200 dolari pe lună - aceasta este jumătate din salariul mediu din țară.

„Acum este o perioadă foarte tristă - aproape că nu mai au maia rămas oameni în teatru. În balet nu avem solişti – nici băieţi, nici fete. Este o situaţie foarte jignitoare pentru noi. Atîta muncă, sănătate am depus, iar muncă noastră este atît de puțin plătită", a spus dansatoarea de balet Vlada Popova.

Vlada Popova a primit o ofertă de contract din Germania. Tînăra nu a ezitat mult timp și a acceptat să schimbe scena. „Mi s-au oferit 1.200 de euro pe lună ca artistă și profesoară. A trebuit să plec. Atît eu, cît și soţul meu sîntem balerini. Mereu am suferit de deficit de bani. Salariile noastre erau atît de mici - chiar mai puțin decît cele ale dereticătoarelor. Este umilitor și insultător. Elementar, nu aveam destui bani de trai”, a mai adăugat Vlada.

Acum sălile de repetiții din teatru sînt închise, în atelierele de costuma nu mai este forfota de adineaori: viața de balet în Moldova s-a oprit.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load