COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Descoperă Moldova: Rîul Larga, unde avangarda armatei turcești a fost învinsă

Descoperă Moldova: Rîul Larga, unde avangarda armatei turcești a fost învinsă

Un rîuleţ de la nordul ţării ‒ Larga curge prin raionul Briceni al Republicii Moldova.

Rîul Larga ‒ afluent de stînga al Prutului.
Izvorăşte lîngă satul Larga.
Lungimea fluviului ‒ 25 km, suprafaţa bazinului ‒ 117 de km².
Estuarul ‒ între satele Şirăuţi şi Slobozia-Şirăuţi.

După cum scrie portalul moldovenii.md, chiar dacă e de dimensiuni mici, acest rîu ocupă un loc aparte în istoria Moldovei, căci anume pe malurile lui în apropiere de satul Larga, în timpul războiului ruso-turc din anii 1768-1774, trupele rusești ale generalului P. Rumeanțev, la 07 iulie 1770 au învins avangarda armatei turceşti ‒ armatele hanului de Crimeea, Kaplan Giray.


Acest rîu curge prin locuri foarte pitorești, prin cîteva sate interesante din nord, iar înainte de a se vărsa în rîul Prut trece printr-un masiv de pădure, ca nu departe de gura de vărsare să formeze o vale frumoasă, mărginită pe de o parte ‒ de pădure, iar de cealaltă parte ‒ de Prut.

Hlina_Briceni_230713_27%281%29.jpg" style="width: 540px; height: 360px;" />

Rîul izvorăşte la marginea satului Larga, într-o zonă mlăştinoasă, ca deja peste 1-2 km să formeze un lac de acumulare mare și frumos. Acest bazin acvatic se întinde între satele Larga și Coteala. Este un loc foarte pitoresc. Satul Larga este foarte mare și bine amenajat. Cîndva acesta făcea parte dintr-o moşie bogată, iar pe timpurile sovietice, aici se afla cîrmuirea colhozului-milionar. În sat se înalţă o biserică din lemn, unică în felul ei, în stil rusesc, ea avînd aproximativ 200 de ani. Biserica este în stare bună și în prezent se află în proces de restaurare. Iar nu departe de satul Larga se întinde parcul Pavlovca cu conacul boieresc. În prezent aici se află Clinica de Narcologie. Și parcul, și clădirea conacului sînt demult în paragină.

Apoi rîul intră în satul Hlina, care aproape că se contopeşte cu cel anterior. La Hlina nu există lac de acumulare, dar sînt o mulțime de poduri peste rîu și două izvoare cu apă foarte bună chiar pe malul rîului Larga. Ambele izvoare sînt populare în sat, femeile din sat vin aici ca să participe la spălarea colectivă a rufelor.

Între satele Hlina şi Slobozia-Şirăuţi rîul formează o vale adîncă, şerpuitoare și foarte frumoasă. După ce iese din sat, rîul traversează şoseaua și se cufundă în masivul de pădure, care odată ce se apropie de Prut, se transformă în pădure inundabilă.

Revărsîndu-se în Prut, Larga formează o dungă de aluviuni. Acest loc aminteşte de vărsarea altui rîu, Vilia, care se varsă în rîul Prut în apropierea satului Teţcani, raionul Briceni.

Puteți admira fotografiile unice în secțiunea specială de pe site-ul moldovenii.md.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load