COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarație: Toate hotărîrile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției

Declarație: Toate hotărîrile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției

Judecătorii Curții Constituționale declară că au îndeplinit și sînt hotărîți să-și îndeplinească în continuare cu cinste și demnitate atribuțiile constituționale.

Potrivit lor, întreaga activitate și toate hotărîrile Curții Constituționale se vor baza exclusiv pe normele Constituției. Iar presiunile de orice natură asupra judecătorilor Curții sînt inacceptabile într-un stat democratic bazat pe supremația legii. Declarația este semnată de cei șase judecători constituționali, care menționează că „în ultimele zile, în spațiul mediatic au fost lansate declarații ale unor înalți demnitari de stat de natură să creeze o atmosferă publică negativă în jurul Curții Constituționale și să discrediteze judecătorii constituționali”, transmite IPN.

Judecătorii constituționali amintesc că, pe 29 iulie 1994, poporul Republicii Moldova, care și-a realizat suveranitatea națională, a adoptat prin intermediul reprezentanților săi Constituția ca lege supremă a statului. În Constituție s-a statuat că „nicio lege și nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică”. Pentru a realiza acest deziderat fundamental pentru statul de drept, legislatorul constituant a instituit Curtea Constituțională ca unică autoritate de jurisdicție constituțională, care, independent de orice altă autoritate publică, garantează supremația Constituției, asigură realizarea principiului separării puterii de stat și garantează responsabilitatea statului față de cetățean și a cetățeanului față de stat.

„Subsemnații am jurat pe 16 august 2019 în fața întregului popor să ne îndeplinim cinstit şi conştiincios obligaţiile de judecător al Curții Constituționale, să apărăm orînduirea constituţională a Republicii Moldova, să ne supunem în exercitarea funcţiei numai şi numai Constituţiei”, se spune în declarația emisă marți, 28 aprilie.

Judecătorii constituționali îndeamnă deputații în Parlament, președintele Republicii Moldova, membrii Guvernului, partidele politice, societatea civilă, instituțiile de informare în masă și alți formatori de opinie să identifice, în limitele dispozițiilor legii supreme, cele mai înțelepte soluții pentru a face față crizelor cu care Republica Moldova se confruntă.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load