COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cîștigătorii Festivalului-concurs „Crizantema de Argint”, au fost desemnați

Cîștigătorii Festivalului-concurs „Crizantema de Argint”, au fost desemnați

Cea de-a XXIV-a ediție a Festivalului-concurs de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint”, care s-a desfășurat în perioada 20-22 februarie la Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” din Chișinău, s-a încheiat sîmbătă seara, 22 februarie, cu Gala Laureaților, informează MOLDPRES.

La ediția din acest an, la secțiunea creație au fost puse în competiție opt lucrări, iar la secțiunea interpretare au participat nouă concurenți din R. Moldova și Romînia. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra de muzică populară a Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, conducător artistic și prim dirijor Petre Neamțu.

Solicitat de MOLDPRES, maestrul Petre Neamțu a menționat că toți interpreții au fost buni, iar romanțele prezentate în concurs la secțiunea creație – de valoare. În context, șeful interimar al Direcției cultură a municipiului Chișinău, Steluța Mitriuc, directorul festivalului, a afirmat că ediția din acest an a fost una deosebită. ”Ne gîndim deja la cea de-a 25-a ediție din anul viitor, aniversară”, a mai spus Steluța Mitriuc.


Potrivit președintelui juriului Mihail Munteanu, Artist al Poporului, este îmbucurător faptul că Festivalul-concurs ”Crizantema de argint” a revenit după o pauză de cîțiva ani. ”Romanța este sufletul nostru și este bine că a revenit. Ea ne aduce multă căldură sufletească. Au fost voci foarte bune, poate mai puțin atașate de romanțe, însă ne punem mari speranțe în ele pentru viitor. Caruso spunea că un cîntăreț trebuie să aibă cap deștept, inimă fierbinte și un pic de voce. Din păcate, la noi e invers – vocea merge înainte, și mai puțin – sufletul. Dar eu mă bucur că sînt interpreți destul de buni și că romanța trăiește, fiindcă noi avem nevoie de cultură”, a constatat Mihail Munteanu.

La secțiunea creație, de premiul I s-a învrednicit Liuba Procopii, de premiul II – Adrian Beldiman și de premiul III – Gheorghe Trifăuțan. Cu mențiuni s-au ales compozitorii Marian Stîrcea și Bratu Voicescu. La secțiunea interpretare, în posesia Marelui Premiu a intrat Ana-Felicia Caraji. Premiul I a fost obținut de Ana-Maria Donose (Iași, Romînia), premiul II – de Alina Huțu Călinescu (Botoșani, Romînia) și premiul III – de Stelian Curcă (R. Moldova). De mențiuni s-au învrednicit Adriana Spunei și Vladimir Trifăuțan. Cu premiul ”Rică Ungureanu”, în memoria fostului primar de Tîrgoviște, a fost distins compozitorul Constantin Rusnac, care a avut o seară de creație în prima zi a festivalului.

Evenimentul a fost organizat de Direcția cultură a Primăriei municipiului Chișinău, Consiliul Municipal Chișinău, în parteneriat cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici”, IPNA Compania ”Teleradio-Moldova” și alte instituții de cultură. Festivalul de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint” a fost lansat în anul 1992, după modelul și cu susținerea Festivalului „Crizantema de Aur” din Tîrgoviște, Romînia.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load