Cînd va fi făcută publică harta drumurilor care vor fi reparate

Cînd va fi făcută publică harta drumurilor care vor fi reparate

Săptămîna viitoare, Ministerul Economiei și Infrastructurii va prezenta harta drumurilor locale și naționale care vor fi reabilitate în acest an din banii acumulați în Fondul rutier, dar şi din cei oferiți de partenerii externi. 

Anunțul a fost făcut de către președintele Parlamentului, Andrian Candu, și ministrul Economiei şi Infrastructurii, Chiril Gaburici, în urma unei vizite de lucru în raionul Hîncești. Primarii de acolo au cerut ca reabilitarea drumurilor să fie o prioritate pentru Guvern și Parlament. 

Traseul Leova-Leușeni, cu o lungime de 40 km, care leagă zece localități din raioanele Leova și Hîncești, este primul pe listă.

„Avem un drum, să-i spunem, practic, impracticabil. Este un drum care străbate centrul localităților. Acest drum este unul strategic, pînă la urmă", a menţionat primar satul Cioara, raionul Hîncești, Elena Lambos. 

„Din satele din Leova să ajungi pînă la vama Leușeni primprejur, peste Hîncești, trebuie să traversezi o distanță de 100-110 km. Mergînd pe acest drum, noi economisim 60 km", a spus Ghenadie Buzu, președintele raionului Hîncești.

Și drumul Hîncești-Lozova-Călărași, distrus de camioane, necesită a fi reparat.

„Drumul practic este de o mașină și jumătate. Accidente chiar și zilele acestea s-au produs, mașinile ferindu-se una de alta prin nămol", a precizat Liliana Musteaţă, primar comuna Bobeica, raionul Hîncești.

Rămîne ca autorităţile centrale să decidă cum vor repartiza cele peste patru miliarde de lei destinați acestor lucrări.

„Din momentul acesta, toată responsabilitatea cade pe umerii dvs, pentru că va trebui să faceți planul de activitate, să găsiți contractorii, să găsiți materiale. Avem de făcut 1.000 de km, dacă noi o să reușim să facem 300-400 va fi o realizare destul de bună, dar trebuie să o facem", a specificat ministrul Economiei și Infrastructurii.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu i-a îndemnat pe primari să se grăbească pentru a nu lăsa lucrurile pe ultima sută de metri. 

"În momentul în care va fi dat startul să începeți să identificați carierele de unde să vă faceți achizițiile. Să nu ne trezim în luna septembrie-octombrie că încă nu s-au încheiat achizițiile sau sîntem la jumătate de construcție și nu mai reușim pînă la sfîrșitul anului, că deja vine iarna", a declarat Andrian Candu.

Pînă la sfîrșitul acestui an, vor fi finalizate lucrările pe șantierul Hîncești-Lăpușna, deschis în 2014.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load