COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ce nu ai mai știut despre satul Vorniceni (VIDEO)

Ce nu ai mai știut despre satul Vorniceni (VIDEO)

Eсhipa moldovenii.md continuă ciclul emisiunii „Mîndriți-vă că sînteți moldoveni" cu genericul „Localitățile Moldovei".

Aici descoperim istoria localităților din țara noastră, care au circa 600 de ani. Vom descoperi atît latura istorico-documentară, cît și legendele și unele aspecte mai puțin cunoscute ale lor.

De această data, vom vorbi despre satul Vorniceni.

Invitatul din platou este domnul Gheorghe Melnic, cercetător al istoriei localităților din Republica Moldova, cavaler al ordinului Gloria Muncii.


Unul din cele mai mari sate din Moldova, cu o istorie bogată de peste 600 de ani – astfel este descris satul Vorniceni din raionul Strășeni.

Denumirea originală a satului era „Dvorniceni”, este de origine slavă, de la cuvîntul “dvor”, în traducere - ogradă. Satul a fost atestat la 1420, existînd mai multe sate cu această denumire, inclusiv peste Prut.

„Satul acesta se află mai jos de Lozova, mai avea în componența sa un sat vechi, care acum este o mahala - fostul sat Dumeni. Satul a rămas pe parcursul timpului în componența mănăstirii lui Chiprian. Localitatea a fost în subordinea mănăstirii pînă la 1873”, a relatat Gheorghe Melnic.

Astăzi satul Vorniceni are peste 4200 de locuitori. Alte detalii curioase despre satul Vorniceni vizionați în interviul video atașat.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load