Cazul lui Viorel și Victor Țopa a ajuns la CtEDO

Cazul lui Viorel și Victor Țopa a ajuns la CtEDO

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO) a comunicat Guvernului Republicii Moldova despre cele două plîngeri depuse de oamenii de afaceri Victor Țopa, Viorel Țopa și alții în care aceștia se plîng că au fost victime ale unui atac raider, fiind deposedați ilegal de acțiunile pe care le dețineau la Victoriabank, de condamnările de acum zece ani ș.a.


„Plîngerile vizează respectarea dreptului la un proces echitabil, ține de procedurile în fața Curții Europene; de dreptul la proprietate, toate încălcările au fost expuse detaliat în cererile care sînt acum pe rol la Curte. Acum s-a făcut un rezumat cu întrebări stricte către Guvern și acesta trebuie să-și expună poziția vizavi de ceea ce reclamanții au deplîns”, explică Dumitru Pavel, unul dintre avocații reclamanților.


„Este vorba despre mai multe bunuri care ei pretind că le-au fost furate, inclusiv bunuri mobile și imobile, acțiuni; este vorba și despre condamnarea la comandă cu încălcarea tuturor procedurilor”, spune avocatul.Acestea sînt părțile reclamante:Potrivit juristului Dumitru Pavel, acum Guvernului Republicii Moldova i s-a dat un termen pînă în luna septembrie a acestui an ca acesta să pregătească poziția sa cu privire la aceste plîngeri.


„Guvernul fie vrea să comunice, fie nu vrea să comunice, depinde, cum va considera oportun. După aceasta, Curtea ne va comunica și nouă obiecțiile Guvernului, dacă acestea vor exista, și apoi va purcede la examinarea cauzei în fond, fie că va fi ședință publică, fie se va examina fără invitarea părților, depinde cum va considera oportun Curtea”, a explicat avocatul.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load