COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Bazinul rîului Ciulucul Mic a fost curățit

Bazinul rîului Ciulucul Mic a fost curățit

Rîul Ciulucul Mic din Moldova, este un rîu mic care a avut de suferit din cauza nerespectării regimului hidrologic, a lipsei fîșiilor de protecție și a nivelului scăzut de informare a populației.

Acești factori s-au răsfrîns negativ inclusiv asupra cantității și calității resurselor de apă și a sănătății și bunăstării populației locale. Grație proiectului „Managementul integrat al apelor și reabilitarea ecologică a bazinului rîului Ciulucul Mic” (EcoVisio), realizat cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Agenției Austriacă pentru Dezvoltare și Cooperare (ADA) bazinul rîului a fost reabilitat ecologic.

Gabriela Isac, coordonatoarea proiectului a precizat că: „Proiectul a început cu deplasări de documentare de-a lungul cursurilor principale ale Ciulucului Mic și afluenților lui principali (Ciulucul Mare și Ciulucul de Mijloc), începînd cu izvoarele acestuia și pînă la revărsarea Ciulucului Mic în Răut – ceea ce a permis echipei să aibă o viziune integrală asupra stării rîului, esențială pentru atingerea obiectivelor propuse. Am continuat cu măsuri de informare și conștientizare a publicului larg în bazinul hidrografic al rîurilor Ciuluc și în toată țara cu scopul protecției și restabilirii resurselor de apă. Au urmat multe activități practice de reabilitare ecologică a bazinului rîului: construcția și folosirea lăzilor de compostare a frunzelor la cîteva instituții din orașul Sîngerei, acțiuni de salubrizare la care au participat circa 270 de locuitori ai localităților cuprinse de proiect, precum și acțiuni de înverzire. În pofida secetei și a iernii timpurii din anii 2018-2019, au fost plantați pînă la 29,000 de puieți și butași, procurați în cadrul proiectului și donați de persoane fizice. La plantare au participat circa 780 de persoane în cadrul a peste 36 de evenimente de plantare în 10 localități din bazinul rîului Ciuluc. Au fost plantați 29 de specii de copaci și arbuști pe malurile rîurilor, iazurilor, în jurul izvoarelor, în parcuri (școlare sau publice), în calitate de gard verde la gunoiște, ca fîșie de-a lungul drumului, etc.”.


Varietatea speciilor și a locurilor de plantare a avut obiectivul de a asigura supraviețuirea puieților, sporirea biodiversității, implicarea localnicilor, promovarea valorii copacilor pentru beneficiul mediului și omului. De asemenea, scopul proiectului a fost de a spori conștientizarea populației și a autorităților publice locale în domeniul managementului integrat al apelor și reabilitarea ecologică în bazinul hidrografic al rîului Ciulucul Mic.

„Una din principale activități a fost elaborarea și aprobarea Planului de Gestionare al bazinului hidrografic al rîului Ciulucul Mic, care numără circa 75 de acțiuni planificate pe toate trei brațe ale rîului în cele trei raioane pentru perioada anilor 2019-2024. Problemele unui rîu nu pot fi rezolvate printr-un singur proiect mic – chiar dacă și rîul se consideră unul ”mic”. Însă, sîntem ferm convinși că una dintre realizările principale ale proiectului rămîne crearea unei comunități – atît la nivel administrativ, cît și la nivel individual – în jurul Ciulucului. Ciulucul ca rîu nu este un scop final – mai degrabă un simbol, un obiectiv intermediar și un prilej pentru mobilizare și îmbunătățire a situației ecologice în general. Suntem recunoscători Programului de suport pentru posibilitatea de a continua această inițiativă în cadrul următorului proiect, ”Asigurarea continuității măsurilor de protecție și restabilire ecologică a rîului Ciulucul Mic” (2019-2020), menit să asigure continuitatea și evoluția activităților și rezultatelor atinse în 2018-’19. Sperăm că experiența noastră va fi utilă și pentru alte rîuri mici din Moldova”, a menționat Gabriela Isac, coordonatoarea proiectului.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load