COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Angajații azilurilor și internatelor vor primi un adaos la salariu

Angajații azilurilor și internatelor vor primi un adaos la salariu

În Moldova, începînd cu 1 aprilie, angajații Centrelor de plasament temporar pentru persoanele vîrstnice și cu dizabilități vor primi o indemnizație în mărime de o jumătate de salariu sau de un salariu de bază. O astfel de decizie a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale pe 24 aprilie pentru a "încuraja munca prestată în condiții de risc crescut pentru sănătate" pe durata stării de urgență scrie newsmaker.md.

În special, în perioada stării de urgență, începînd cu 1 aprilie vor primi un spor lunar de compensare în mărime de pînă la un salariu de bază personalul implicat în prevenirea, supravegherea, controlul și tratamentul infecției COVID–19 din cadrul Centrelor de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilități (adulte) comuna Brînzeni, raionul Edineț și comuna Cocieri, raionul Dubăsari

De asemenea, un spor lunar de compensare de pînă la 50% din salariu de bază va primi și personalul din cadrul Centrelor de plasament temporar pentru persoanele vîrstnice și cu dizabilități (copii, adulți) din gestiunea Agenției Naționale Asistență Socială.


După cum se menționează în dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, "mărimea concretă a adaosului se stabilește de către conducătorul instituției, în funcție de aportul și profesionalismul angajatului proporțional timpului efectiv lucrat".

Adaosul de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate constituie parte a salariului și se include în calculul salariului mediu în toate cazurile de aplicare.

Anterior, la Cocieri, la Centrul de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități au fost înregistrate focare de coronavirus. Acolo infecția a fost confirmată la opt beneficiari ai centrului și la trei angajați.

Anterior, a fost închis în carantină un azil de bătrâni din satul Iablona, Raionul Glodeni. Acolo s-au infectat cu coronavirus 26 de bătrîni și nouă angajați.

La 20 aprilie, în satul Brînzeni, raionul Edineț, a fost introdus regim de carantină. În sat sînt peste 80 de cazuri de infecție cu coronavirus, dintre care mai mult de 70 - la Internatul Psihoneurologic local, unde de coronavirus s-au infectat 61 de pacienți și 12 lucrători.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load