1400 de paciente și-ar putea primi în acest an implanturile mamare

1400 de paciente și-ar putea primi în acest an implanturile mamare

Anul acesta, în conformitate cu Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, vor fi procurate 2050 de exoproteze mamare pentru a fi eliberate gratuit femeilor care au rămas fără sîn din cauza cancerului mamar.

Licitația desfășurată în acest sens s-a finalizat, iar agentul economic cîștigător urmează să furnizeze protezele Institutului Oncologic. Momentan, pe lista de așteptare sînt 1400 de paciente, precizează instituția medicală într-un răspuns oferit Agenției de presă IPN.

Pentru procurarea celor 2050 de exoproteze mamare a fost prevăzută suma de un milion și jumătate de lei. Pacientele incluse pe lista de așteptare vor fi informate despre inițierea activităților de repartizare a articolelor protetice prin intermediul medicilor de familie la care se află sub supraveghere.

Anul trecut, au fost achiziționate 1600 de proteze mamare, fiind alocată suma de 1,4 milioane de lei. Institutul Oncologic precizează în răspunsul său către IPN că 1505 paciente au fost asigurate cu articole protetice, dintre care 96 au primit cîte două unități pe motiv de mastectomie bilaterală.

Mai multe paciente care au rămas fără sîn din cauza cancerului se plîngeau că, deja în februarie 2017, la mai puțin de o lună de cînd au început să fie eliberate, nu au mai găsit proteze de mărime potrivită, astfel că unele din ele sînt pe lista de așteptare de mai bine de un an. Încă în septembrie 2017, responsabili din cadrul Institutului Oncologic comunicau că sînt în așteptarea noului stoc de proteze. Comanda s-a făcut după ce a fost epuizat stocul precedent.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load