X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Obiectivele Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru anul 2020

11 feb. 2020,, 11:01   Politică
3003 1

În 2020, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) își propune să negocieze o nouă agendă de asociere cu Uniunea Europeană și să utilizeze la maxim oportunitățile oferite de acordul de liber schimb.

Totodată, instituția planifică să aprofundeze „relațiile pragmatice” cu Federația Rusă și să insiste asupra statutului regiunii transnistrene ca parte componentă a Republicii Moldova. Despre obiectivele pentru anul curent a vorbit ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi, în cadrul unei ședințe lărgite a colegiului MAEIE, astăzi, 11 februarie.

„În ceea ce privește integrarea europeană, aceasta a constituit și rămîne o prioritate în activitatea Ministerului Afacerilor Externe. Realizarea obiectivelor din acordul de asociere, utilizarea la maxim a oportunităților oferite de acordul de liber schimb cu UE rămîn a fi priorități în politica noastră externă”, a declarat Aureliu Ciocoi, transmite Noi.md cu referire la Newsmaker.

De asemenea, acesta a spus că Republica Moldova va negocia o nouă agendă de asociere cu Uniunea Europeană, în contextul în care „s-a încheiat planul național de realizare a acțiunilor care deriva din planul 2017-2019”. La același capitol, Ciocoi a declarat că „cooperarea cu Consiliul Europei este prioritară și crucială în ceea ce privește realizarea ambițiosului program de reformă a justiției”. Totodată, Ciocoi a anunțat și despre vizita secretarului general al Europei în Republica Moldova.

Ministrul de Externe a declarat că „pe parcursul anului 2020 vom căuta să aprofundăm relațiile pragmatice cu Federația Rusă”. Totodată, Republica Moldova va continua dialogul cu Romînia și Ucraina.


În ceea ce ține de cooperarea cu NATO, aceasta va fi „o interacțiune neangajată conform necesităților expres ale Republicii Moldova și va fi în continuare orientata la necesitățile naționale privind modernizarea sectorului de securitate și apărare, cooperarea în domeniul comunicării strategice și diplomației, promovarea poziției și intereselor Republicii Moldova în domeniul neproliferării, dezarmării și controlului efectiv al armamentului în cadrul organizaților internaționale”.

În 2020, MAEIE va insista în continuare asupra demarării discuțiilor privind statutul propriu-zis al regiunii transnistrene, „evident ca parte componenta a Republicii Moldova reîntregite”.

„În 2020 ne propunem să lucrăm pe o agendă cît mai realistă, concretă și de perspectivă”, a concluzionat Ciocoi.

Menționăm că la ședința consiliului lărgit al MAEIE a fost prezent premierul Ion Chicu și președintele țării, Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?