COVID-19 în MOLDOVA

Condiții speciale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Ce se cere de la alegători

Condiții speciale la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie. Ce se cere de la alegători

Alegerile prezidențiale din 1 noiembrie se vor desfășura în condiții speciale, dat fiind faptul că sîntem în plină pandemie de coronavirus.

Alegătorii vor fi obligați să poarte măști, mănuși și li se recomandă să vină la secția de vot cu pixul de acasă. sînt cîteva dintre instrucţiunile elaborate de Comisia Electorală Centrală pentru desfășurarea scrutinului prezidențial și a celui local din septembrie, din două sate. Noile măsuri se află la etapa consultărilor publice, scrie publika.md.

Potrivit CEC, fiecare secție de votare trebuie să aibă dezinfectanţi, iar la intrare va fi pus pe podea un burete cu soluție dezinfectantă. Alegătorilor le va fi măsurată temperatura, iar în cazul în care aceasta depăşeşte 37 de grade Celsius, nu vor avea acces în secţie.


Totodată, în incintă va fi permisă prezenţa simultană a unui număr limitat de persoane: dacă sînt două cabine de vot, atunci doar doi alegători se vor puta afla înăuntru.

Moldovenii vor fi îndemnaţi să-şi aducă propriul pix, iar pentru a evita contactul cu funcționarul electoral, actele de identitate vor fi prezentate de la distanță. La fiecare trei ore, secţia va fi dezinfectată.

Pe lîngă măști şi mănuși, funcţionarii electorali vor purta viziere și costume de protecție. Alegătorii care au simptome respiratorii acute sau se află în regim de autoizolare vor putea vota la domiciliu prin depunerea unei cereri prealabile la biroul electoral al secției.

Propunerile elaborate de CEC au fost remise spre avizare Comisiei extraordinare de sănătate publică. În 6 septembrie vor fi organizate alegeri locale în comuna Tîrnova din raionul Donduşeni şi în satul Nucăreni din raionul Teleneşti, iar în 1 noiembrie este planificat scrutinul prezidenţial.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load