X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Dan Dungaciu: "Validarea referendumului din toamnă este sub semnul întrebării. Va fi o problemă pentru prezidențiale"

7 mai. 16:00   Politică
2966 0

Sociologul român, Dan Dungaciu, a vorbit la București, în cadrul unei emisiuni TV, despre felul cum va arăta în toamnă retorica alegerilor prezidențiale și cea a referendumului constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), pentru acestea fiind stabilită una și aceeași zi – 20 octombrie 2024, notează Noi.md.

Dan Dungaciu a declarat în cadrul emisiunii «Marius Tucă Show» că, pentru a fi validat, referendumul din Republica Moldova, la care cetățenii sînt chemați să răspundă la întrebarea: "Sînteți pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană?", trebuie să întrunească o prezență la vot de 30%.

"Trebuie, așadar, să fie 30 la sută prezența la vot de pe liste în Republica Moldova, după ce spune Comisia Electorală Centrală că sînt 2 milioane 700 de mii de oameni cu drept de vot, fără Transnistria. O treime înseamnă 900 de mii, care trebuie să vină la vot să valideze rezultatul referendumului".

Sociologul român a modelat și situația cînd toți oponenții Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și ai președintei Maia Sandu și-ar chema susținătorii să nu voteze decît în buletinul pentru scrutinul prezidențial, ignorîndu-l pe cel pentru plebiscitul constituțional.

"Cei anti-PAS vor spune electoratului lor: Vă duceți la vot, aveți 2 buletine, acesta este pentru președinte, acesta este pentru referendum, îl luați pe cel cu președinte, pe celălalt nu-l luați".


În noiembrie 2020, cînd Maia Sandu a participat la alegerile prezidențiale, după primul tur ea a obținut cel mai mare punctaj, 36,16%, devansîndu-l pe Igor Dodon cu 3,5 puncte procentuale. În turul doi, din data de 15 noiembrie, Sandu a acumulat 57,72% (943.006 voturi). Curtea Constituțională a validat mandatul său pe 10 decembrie.

Dan Dungaciu este de părerea că o astfel de performanță nu va mai fi atinsă în toamna acestui an de către șefa statului.

"Maia Sandu, în noiembrie 2020, cînd a ajuns președinte, nu era război, nu era geopolitică, toată lumea o iubea. A cîștigat un maximum de voturi, pe care l-a luat vreun președinte în Republica Moldova în 25 de ani. 200 de mii au fost din afară. Acum, nu va mai lua voturile din diaspora, din păcate, nu are cum, pentru că este o erodare inevitabilă. Maia Sandu trebuie să-și aducă tot electoratul să fie validat referendumul.

Să ne imaginăm: primul tur - merge Maia Sandu și candidatul Estului. Tururl doi: merge Maia Sandu și, pune-ți ghilimele, Dodon. Zic Dodon că îl știe toată lumea. Și ... referendumul din primul tur nu a fost validat.

Adică Maia Sandu intră în turul doi cu un referendum pentru integrare europeană nevalidat? Păi aceasta va fi toată tema de campanie în acele două săptămîni și o va nenoroci {...}".

În data de 18 aprilie, fracțiunea PAS a înregistrat proiectul de Hotărîre de Parlament privind desfășurarea referendumului republican constituțional. Asta după ce pe 16 aprilie, Curtea Constituțională a dat aviz pozitiv pentru inițiativa înaintată de deputații PAS de revizuire a Constituției prin referendum.

În același timp, unii experți sînt de părerea că "modificările efectuate la Codul Electoral care să permită organizarea unui referendum în aceeași zi cu alegerile prezidențiale, au fost operate în grabă și există neclarități cu privire la această inițiativă".

Astfel, potrivit lui Stanislav Ghilețchi, director adjunct al Institutului pentru Politici și Reforme Europene, modul în care au fost aprobate modificările legislative la Codul Electoral trezește mai multe întrebări.

"Atunci cînd discutăm despre asemenea inițiative importante pentru viața publică și viitorul Republicii Moldova, asemenea inițiative nu trebuie făcute cu grabă. Elementul participării și coparticipării plenare a cetățenilor a societății civile, consider că nu a fost întru totul respectat atunci cînd au fost anunțate amendamentele introduse într-o săptămînă și, votate, devenite lege nu au cum să ducă la creșterea și consolidarea încrederii, inclusiv, în instituția parlamentară".

„Faptul că ideea referendumului a fost lansat concomitent cu acceptul președintei Maia Sandu de a candida la postul de președinte al Republicii Moldova pentru al doilea mandat, vreai nu vreai induce senzația că această inițiativă a fost corelată foarte precis în interesul electoral al președintelui. Inițierea referendumului unde peste 50% din cetățenii Republicii Moldova susțin această idee, după toate probabilităților a fost gîndită de autori că au posibilitatea de a impulsiona susținerea electorală pentru guvernare”, a afirmat și analistul politic, Anatol Țăranu.

La rîndul său, șefa statului, Maia Sandu a spus despre referendumul constituțional că acest exercițiu "va defini viitorul nostru pentru următoarele decenii".

"Am avut mai multe discuții, am vorbit la Chișinău, am început discuțiile în raioane și le voi continua. Am vorbit cu oameni din diferite domenii și toți au spus că văd Moldova în marea familie europeană".

12
3
1
7
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?