COVID-19 în MOLDOVA

Chicu cheamă politicienii la responsabilitate

Chicu cheamă politicienii la responsabilitate

Iresponsabilitatea manifestată de unii politicieni din Moldova ar putea duce la necesitatea introducerii restricțiilor, care au fost și pînă la 15 mai. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, care a solicitat repetat respectarea tuturor regulilor impuse de pandemie.

Șeful Guvernului a remarcat că, pentru prima dată în ultima lună, săptămîna trecută s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri noi de infecții COVID-19, iar din cauza comportamentului ”obraznic” al unor politicieni restricțiile ar putea rămîne în vigoare încă pentru mult timp.

”Este prima săptămînă din ultimele patru cînd avem o creștere. Rog cetățenii și mai ales politicienii care continuă să facă politică obraznică pe această temă să manifeste maximă responsabilitate. Altfel, aceste restricții nu va fi posibil de ridicat, mai rău, pot fi introduse altele care au fost pînă la 15 mai”, a spus Chicu.


Comisia Națională pentru Sănătate Publică a prelungit starea de urgență în sănătate publică pînă în data de 31 august 2020. Regimul presupune păstrarea restricțiilor de aflare în locuri publice a mai mult de 3 de persoane, interdicția de a ieși din casă fără necesitate pentru vîrstnicii de la 63 de ani, se mențin restricțiile pentru organizarea de ceremonii de gen nunți și cumetrii, dar se va permite organizarea în unitățile HoReCa a unor evenimente legate de zilele de naștere sau pomenirea morților. Este interzisă activitatea cluburilor de noapte.

Pînă la 31 august este suspendat procesul educațional, activitatea grădinițelor și a taberelor de odihnă. Potrivit premierului, grădinițele și școlile urmează să adapteze toate condițiile pentru reluarea de la 1 septembrie a procesului de instruire-educare.

Comisia a stabilit că, din 1 august, se reiau activitățile teatral-concertistice în aer liber pentru un număr de pînă la 50 de persoane. Din această dată se vor relua și antrenamentele și competițiile sportive în spații închise, dar fără spectatori.

De asemenea, membrii comisiei au menținut pînă la 7 august regimul de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii care revin de peste hotare.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load