X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

CCM: Judecătorii care l-au condamnat pe Filat nu vor putea rejudeca cauza penală

9 oct. 2019,, 13:20   Politică
2804 0

La 7 octombrie 2019 Curtea Constituțională a emis o hotărîre în privința sesizării avocaților lui Vlad Filat de clarificare a prevederilor Codului de Procedură Penală care stabilesc incompatibilitățile judecătorilor la rejudecarea cauzelor penale, în particular în proces de revizuire

„Curtea a explicat faptul că judecătorii care s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sînt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective. Cu referință la jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, judecătorii constituționali au statuat că ”legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicîndu-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați pe motiv că normele contestate sînt clare și previzibile”, se arată în comunicatul transmis de avocații lui Vlad Filat.

În luna martie părarea lui Vlad Filat a depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare a clientului lor, temeiul fiind existența a două sau mai multe hotărîri irevocabile care nu se conciliază între ele. În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiași judecători care s-au pronunțat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire. Respingerea cererilor de recuzare a și sugerat sesizarea Curții Constituționale pentru clarificarea acestui aspect.

Astfel, decizia Curții Constituționale din 7 octombrie 2019 permite lui Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinței de respingere a cererii de revizuire, sentință lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?