TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Aron Vodă – un tiran pe tronul Moldovei

Aron Vodă – un tiran pe tronul Moldovei

Aron Vodă Tiranul a ocupat tronul Moldovei în anii 1591-1592; 1592-1595.


După părăsirea Moldovei de către Petru Şchiopul (1591) tronul ţării rămasese vacant. Dintre pretendenții ce se linguşeau pe lîngă sultan cel mai şmecher şi cel mai darnic a fost un oarecare Aron, fiul nelegitim al lui Alexandru Lăpuşneanu şi, deci, descendent al ilustrei dinastii princiare a Muşatinilor. Acest cumpărător „plătise pentru tronul Moldovei o sumă nemaipomenită – peste 400 000 de galbeni”.


Chiar din primele zile a început jecmăneala cruntă a ţăranilor, clerului, a boierilor. Drept urmare s-au răsculat orheienii şi sorocenii (1592). Aron vodă a înăbuşit răscoala, dar tronul a fost ocupat de un alt „domnitor cu ziua”, de un oarecare Alexandru cel Rău.


Aron Vodă obţine de la Poartă continuarea domniei – pentru a agonisi bani, ca să achite datoriile. În a doua sa domnie a susţinut relaţii cu Transilvania, cu cazacii, cu Habsburgii în scopul de a se menţine la tron, ca mijloc de căpătuire, nu pentru a elibera Moldova.


Aron Vodă porunceşte zidirea, în 1593-1594, a bisericii mănăstirii Aroneanu, de lîngă Iaşi, aceasta fiind, se pare, ultima ctitorie Muşatină cunoscută pînă azi. În urma uneltirilor ardelenilor, hatmanul Stefan Răzvan în aprilie 1595 l-a detronat pe Aron vodă, care a fost închis în Transilvania, apoi otrăvit.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load