Ce a permis ANRE-ului să își dubleze bugetul

Ce a permis ANRE-ului să își dubleze bugetul

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), în 2018, a dublat suma contribuțiilor percepute de la participanții la piața energiei electrice, gazelor naturale, produselor petroliere și energiei termice.


Urmare a acestui fapt, bugetul ANRE în anul 2018 va crește cu aproape 1,9 ori și va fi de 57 milioane 870,8 mii de lei în loc de 30,83 milioane de lei aprobați pentru acest an.


Acest fapt rezultă din hotărîrea adoptată de ANRE privind aprobarea bugetului Agenției pentru anul 2018. Conform documentului, cheltuielile ANRE în 2018 se vor ridica la 62 milioane 030,8 mii de lei în raport cu cei 44 milioane 056,5 lei aprobați pentru anul curent, relatează NOI.md.


Conform așteptărilor, deficitul bugetar al ANRE în anul următor va fi de 4,16 milioane de lei și va fi acoperit de soldul din 2017.


Conform deciziei ANRE, mărimea contribuțiilor de reglementare stabilite și colectate de regulator în 2018 pentru sectoarele energiei electrice, gazelor naturale, căldurii, piața produselor petroliere va constitui cîte 0,2% din costul anual total al energiei furnizate de participanții la piețele menționate în loc de 0,1% din anul curent.


În același timp, mărimea contribuțiilor pentru serviciile de alimentare cu apă și canalizare publică, în 2018, se va ridica la 0,15% din costul anual total al furnizării de servicii, în loc de 0,1% cum este în anul curent.


Trebuie menționat că acesta este primul buget ANRE pe care autoritatea de reglementare a energiei electrice l-a aprobat în mod independent, în temeiul noii legi cu privire la energetică. Prevederile acestuia stipulează, printre altele, că bugetul ANRE va fi aprobat nu de către Parlament, ca anterior, dar de către Consiliul de administrație al ANRE, care va continua să informeze organul legislativ suprem al țării despre decizia adoptată.


Bugetul ANRE va fi publicat în Monitorul oficial și pe site-ul web al Agenției. Activitatea financiară a ANRE este supusă controlului de audit de către Curtea de Conturi, care va prezenta raportul său de audit Parlamentului.


 


 


 


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load