Dezastru natural în Filipine: sute de victime

Dezastru natural în Filipine: sute de victime

Furtuna tropicală Tembin, ridicată la categoria de taifun după ce a provocat aproximativ 200 de morţi şi zeci de dispăruţi în insula Mindanao din Filipine, s-a îndepărtat de arhipelagul filipinez îndreptîndu-se spre Marea Chinei meridionale, relatează duminică agenţiile EFE şi AFP.


Serviciul meteorologic PAGASA a informat în ultimul său buletin din cursul dimineţii că Tembin s-a îndepărtat de arhipelagul filipinez astfel încît alerta de taifun a fost retrasă.


Potrivit PAGASA, Tembin a lăsat în urmă arhipelagul după ce a trecut prin insula sudică Palawan, însoţit de vînturi susţinute de 120 de kilometri şi de rafale de pînă la 145 km/h şi unde sînt anunţate ploi de intensitate moderată pentru următoarele ore. Furtuna a afectat mai ales insula Mindanao, a doua cea mai mare din arhipelag, unde a fost declarată starea de calamitate în mai multe zone. Autorităţile prevăd ca bilanţul morţilor, situat provizoriu în jurul a 200 de persoane, să crească în următoarele ore, pe măsură ce avansează echipele de salvare în zonele izolate de creşterea apelor.


Zona cea mai afectată este provincia Lanao del Norte unde umflarea cursurilor de apă şi alunecările de teren au provocat cel puţin 127 de morţi, urmată de Zamboanga del Norte unde ar fi murit cel puţin 59 de persoane, potrivit mass-media locale. Aproximativ 150 de persoane sînt date dispărute în zonele afectate, potrivit poliţiei, în timp ce alte 70.000 au fost instalate în centre de adăpost, informează surse ale Federaţiei Internaţionale a Crucii Roşii. Tembin loveşte ţara la două zile după furtuna tropicală Kai-Tak, soldată cu 41 de morţi şi 45 de dispăruţi în regiunea centrală a arhipelagului, unde zeci de mii de persoane au fost evacuate.


"Este o mare nenorocire ca un alt ciclon tropical (...) să-şi arate prezenţa atît de aproape de Crăciun", a declarat purtătorul de cuvînt al preşedinţiei, Harry Roque.


Între 15 şi 20 de taifunuri afectează în fiecare an arhipelagul filipinez în sezonul ploilor, care începe în general în mai- iunie şi se încheie în noiembrie sau decembrie.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load