Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Autoritățile vor cumpăra acțiuni ale unor bănci pentru a le vinde

18 dec. 2017,, 12:30   Economie
2731 1

În Republica Moldova, statul va putea achiziționa noi emisiuni de acțiuni ale băncilor sistemice în vederea vînzării lor ulterioare către investitori strategici.

Acest lucru este prevăzut de modificările aprobate de Parlament la Legea privind administrarea şi deetatizarea proprietăţii publice, care o vor completa cu un nou articol „Achiziționarea și deetatizarea acțiunilor băncilor de importanță sistemică“.

Este vorba despre aprobarea mecanismului de achiziție de către stat a pachetelor, nevîndute în termenul specificat în timpul licitației, de noi acțiuni în bănci, emise în schimbul titlurilor anterior blocate, nevîndute și anulate deținute de acționarii care au acționat în mod concertat împotriva băncii și au dobîndit o proporție semnificativă din capitalul ei social, fără acordul prealabil scris al Băncii Naționale a Moldovei.

Conform modificărilor, în baza unei decizii a Guvernului, Ministerul Finanțelor va putea achiziționa acțiuni emise de bănci de importanță sistemică, în conformitate cu prevederile Legii instituțiilor financiare, și a le transmite, într-o perioadă de 5 zile, Agenției Proprietății Publice pentru a fi vîndute pe piața reglementată sau prin sistemul multilateral de tranzacționare timp de 7 zile lucrătoare de la data înregistrării transferului de proprietate.

Prețul de vînzare inițial al acțiunilor va fi stabilit de Agenția Proprietății Publice în conformitate cu noile prevederi ale Legii privind piața de capital, dar nu trebuie să fie mai mic decît prețul achiziționării lor de către Ministerul Finanțelor.


Cu această lege autoritățile încearcă să rezolve problema privind vînzarea celor 41,09% de acțiuni din cea mai mare bancă a țării – Moldova Agroindbank (MAIB), și 63,89% din Moldindconbank. Scopul achiziționării acțiunilor de către Guvern constă în faptul că investitorii strategici doresc să încheie un acord cu statul, și nu cu emitentul, față de care pot exista ipotetic pretenții ale acționarilor vechi „netransparenți“, ale căror acțiuni au fost recunoscute de autoritatea de reglementare ca fiind concertate. Autoritățile vor putea încheia în prealabil cu investitorii contracte cu privire la răscumpărarea obligatorie a acțiunilor băncilor sistemice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?