Moldova şi BERD vor realiza proiecte comune

Moldova şi BERD vor realiza proiecte comune

Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) sînt dispuse să-și consolideze cooperarea, să dezvolte parteneriatul strategic și să implementeze noi proiecte comune.

Acest fapt a fost menționat în cadrul întrevederii prim-ministrului Pavel Filip cu directorii BERD pentru diferite regiuni, aflaţi într-o vizită de lucru în ţara noastră, relatează NOI.md.

La întrevedere au mai fost discutate ultimele evoluţii din relațiile dintre Republica Moldova şi BERD, dar şi posibilităţile de extindere şi dezvoltare în continuare a acestora. Părţile și-au confirmat interesul pentru dezvoltarea parteneriatului strategic, accentuând importanţa implementării proiectelor comune în cel mai eficient mod.
 
„Suportul şi expertiza BERD sînt foarte importante pentru Republica Moldova, fie că vorbim de sectorul energetic, mediul de afaceri sau infrastructura drumurilor”, a menţionat Pavel Filip.

Şeful Executivului a mulţumit conducerii BERD şi pentru susţinerea acordată Consiliului Economic pe lîngă Prim-ministru, care constituie o platformă foarte bună de discuţie între Guvern şi mediul de afaceri. În cadrul platformei sînt identificate mai multe probleme cu care se confruntă mediul de afaceri şi găsite de comun acord soluţiile optime pentru depăşirea acestora.

Astfel, urmare şi a acestui dialog, a fost redus numărul instituţiilor cu funcţii de control şi a actelor permisive, simplificată procedura de raportare salarială şi de obţinere a permisului de şedere pentru cetăţenii străini, eliminată obligativitatea ştampilei şi a carnetului de muncă, adoptate amendamente la Codul muncii.
 
Directorii BERD au salutat existenţa unui dialog permanent între Guvern şi mediul de afaceri, menţionînd importanţa fructificării acestuia în decizii concrete. Totodată, reprezentanţii BERD au încurajat Guvernul să continue eforturile pentru reformarea sectorului bancar, îmbunătăţirea guvernanţei economice şi sporirea capacităţilor instituţiilor publice pentru dezvoltarea şi implementarea proiectelor.
 

În context, prim-ministrul a accentuat că reforma Guvernului are ca scop dezvoltarea unor instituţii de stat puternice, care să aibă capacităţi şi să vină cu idei de politici, astfel ca asistenţa externă să fie folosită la eficienţă maximă şi cu un impact vizibil pentru cetăţeni. Totodată, şeful Cabinetului de miniştri a precizat că reforma justiţiei, măsurile anticorupţie şi stabilizarea sectorului financiar-bancar sînt prioritare în activitatea Guvernului.

„Lucrurile trebuie privite în complexitate. Doar rezolvînd aceste probleme vom putea asigura creşterea calităţii vieţii cetăţenilor”, a conchis Pavel Filip.
 
Republica Moldova a devenit membră a BERD la 5 mai 1992. În perioada activităţii BERD în ţara noastră, au fost semnate 110 proiecte în valoare de 1,183 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor în diverse sectoare ale economiei naţionale, în special: financiar-bancar, agrar, infrastructură.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load