X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Un medic a numit o modalitate de a recăpăta mirosul și gustul după COVID-19

13 dec. 2021,, 00:00   Sănătate
3603 0

Unul dintre simptomele cele mai frecvente ale infecție cu coronavirus este lipsa de sensibilitate la mirosuri. Această stare poate dura mult timp, chiar și după ce scapi de boală. Însă există o metodă relativ rapidă de restabilire a simțului olfactiv.

Mulți dintre cei care se infectează cu coronavirus pierd capacitatea de a simți mirosurile, poate să dispară și gustul.

Oamenii de știință nu au stabilit deocamdată cu exactitate cauzele apariției problemelor de percepție a mirosurilor și gusturilor în cazul infectării cu COVID-19, însă au înaintat cîteva teorii. Despre asta a vorbit într-un interviu pentru radio Sputnik neurologul, neurofiziologul Aleksandr Budik.

Potrivit primei teorii, infectarea cu coronavirus provoacă modificări în componența salivei. Din această cauză, substanțele gustative se distrug mai repede și nu reușesc să ajungă la receptorii care identifică gustul.

”Esența celei de a doua teorii constă în presupunerea că s-ar distruge înșiși receptorii gustativi. Același lucru este legat și de simțul olfactiv. Sau sînt distruse celulele sensibile care percep substanțele olfactive și se distruge mucoasa. Sau sînt distruși nervii transmițători care duc informația despre senzațiile olfactive percepute”, a explicat medicul.


Majoritatea celor infectați cu coronavirus încetează să mai simtă mirosurile și gusturile la stadiul incipient al bolii, însă peste cîteva săptămîni totul se restabilește.

Sunt însă situații, și acestea sînt destul de frecvente, cînd chiar și după însănătoșire oamenii se confruntă încă luni în șir cu aceste probleme.

Pentru a restabili capacitatea de a simți gusturile și mirosurile, Budik recomandă un trening olfactiv special. Este nevoie să încercați, de cîteva ori în fiecare zi, să percepeți diverse mirosuri. De reținut că trebuie să fie arome tari, cum ar fi cele de cuișoare, cardamon, usturoi, scorțișoară, care vor face organele respective să activeze intens, a precizat medicul.

”Organismul începe să acorde o atenție mai mare acelui organ care este inclus mai mult în activitate și toate resursele se vor concentra anume acolo, pentru a restabili mai rapid funcția acestui organ. În calitate de terapie suplimentară, putem picura în nas soluție de vitamina A, putem consuma Omega-3 timp de o săptămînă”, a mai recomandat Budik.

Potrivit specialistului, în paralel se vor restabili și senzațiile gustative, deoarece disfuncțiile privind perceperea mirosului și gustului sînt legate între ele șu restabilirea unei componente va duce și la îmbunătățirea celei de a doua, consideră medicul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?