Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Ce trebuie să mănînce oamenii care au COVID

9 ian. 2021,, 02:00   Sănătate
10658 0

Alimentația joacă un rol esențial în vindecarea pacienților diagnosticați cu COVID-19.

Pentru că organismul luptă cu infecția, iar consumul energetic este foarte mare, specialiștii recomandă mai multe mese pe zi decît în mod normal, dar și cîte un pahar de apă la fiecare sfert de oră, transmite emedicina.md cu referire la digi24.ro.

Recomandările vizează în special pacienții infectați cu noul coronavirus care se tratează acasă.

Alimentaţia nu trebuie neglijată cînd vine vorba despre persoanele cofirmate cu COVID-19. Nutriționiștii le recomandă acestora cîte șase mese pe zi și spun că proteinele au un rol esenţial în procesul de vindecare.

Adina Rusu: Proteina este importantă şi pentru imunitate per total, dar şi pentru conservarea masei musculare, a masei slabe. Ideal este să includem alimentele bogate în proteine la fiecare dintre mesele noastre.


Este recomandat să avem mai multe mese pe zi, în cantităţi mici, astfel încît alimentaţia să nu ne creeze disconfort şi nici oboseală suplimentară.

Cele mai importante surse de proteine sînt carnea, peştele, ouăle și brînzeturile. La fel de recomandate sînt, însă, şi proteinele de origine vegetală ca nucile, lintea, soia sau hrişca.

Pacienţii infectaţi cu SarsCov2 au nevoie de vitaminele A, D, C şi E, dar şi de minerale ca zinc şi seleniu, spun medicii.

Radu Crişan-Dabija, pneumolog: Trebuie să mîncăm, cît este posibil, produse proaspete, produse proaspăt preparate, fructe, legume, ceea ce ştiam deja, poate chiar cu un exces de fructe şi legume care sînt, ştim bine, bogate şi în fibre şi bogate şi în vitamine.

Și hidratarea este esențială. Pacienții infectați cu noul coronavirus ar trebui să bea, în medie, cîte 2-3 litri de lichide pe zi.

Ovidiu Popa, medic urgenţe: Bineînţeles, consumul de alcool trebuie redus pe cît se poate la minim, iar datorită temperaturii care duce la deshidratare, mulţi dintre aceşti pacienţi prezentînd pentru cîteva zile temperatură crescută, foarte, foarte importantă este hidratarea corespunzătoare.

Adina Rusu, nutriţionist: Ideal este să consumăm în medie 100 de mililitri de lichid la sfertul de oră, astfel încît să ne asigurăm că avem un aport optim de lichide.

Şi, pe lîngă apă, putem adăuga lapte sau băuturile obţinute din fructe şi legume proaspete, pentru că astfel mai aducem şi un plus de energie, aducem calorii suplimentare.

Pacienții infectați cu noul coronavirus sînt sfătuiți să evite prăjelile, dulciurile și, în anumite situații, și sarea.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?