Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

UPDATE: Cum să ajungi în Europa în condiții de COVID

20 iun. 2020,, 10:30   Externe
12799 0

Ţările europene încep să relaxeze unele controale la frontiere după izolarea determinată de coronavirus, însă Spania rămîne închisă în continuare, unele restricţii sînt în vigoare în alte părţi şi au apărut noi mijloace de lucru, ceea ce înseamnă că nivelul călătoriilor de dinainte de pandemie este încă departe.

Spaţiul Schengen, care cuprinde 22 de ţări din UE, plus Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia, permite trecerea frontierelor fără controale, însă acestea au fost în mare parte închise timp de trei luni, cu excepţia traficului de bunuri şi deplasarea lucrătorilor din domeniile esenţiale.

Începînd cu 11 iulie 2020, spațiul Șchengen va fi deschis și alte stale. Printre primele țări a căror cetățeni ar putea circula liber ar putea intra: Serbia, Albania, Macedonia, Kosovo, Muntenegru și Bosnia.

Lista ar putea fi completată și cu țări precum: Turcia și Europa de este (Belarus, Ucraina, Moldova).

Austria


Toate aeroporturile funcţionează. Cetățenii străini, inclusiv cei din Republica Moldova, pot intra în Austria dacă dețin:

- viză de tip D, eliberată de Austria

- permis de ședere

- documentele necesare solicitării dreptului de ședere în conformitate cu Legea poliției pentru străini, Legea privind regimul străinilor sau Legea privind azilul din 2005.

Cetățenii din țările terțe, care intră în Austria și care se încadrează în categoriile sus menționate pot intra în Austria numai dacă dețin un certificat medical în limba germană sau engleză, nu mai vechi de 4 zile, care atestă faptul că testul biologic molecular pentru COVID19 este negativ. În cazul în care certificatul medical nu poate fi prezentat, aceste persoane vor intra în izolare/carantină, într-o locație adecvată, pe o perioadă de 14 zile. Dacă persoana nu poate prezenta dovada deținerii unei locații adecvate, accesul persoanei respective în Austria nu va fi permis.

Belgia

Cetățenii Republicii Moldova care dețin un act de sejur permanent belgian și au un contract de muncă, pot reveni la locul de trai în Belgia. Regimul de autoizolare de 14 zile de la intrarea în Belgia este obligatoriu.

Bulgaria

Intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Bulgariei, inclusiv pe cale aeriană prin aeroporturile de la Sofia, Burgas, Varna și Plovdiv este interzisă până în data de 30 iunie 2020, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei. Cehia Cetățenii RM pot călători în Republica Cehă doar în cazul în care dețin:

  • viză de lung sejur,
  • permis de ședere temporar sau permanent,
  • un contract de muncă perfectat după anularea stării de urgență (17 mai 2020).

De asemenea, la intrare este necesară prezentarea unui certificat privind testul RT-PCR (COVID-19) negativ sau urmează să respecte regimul de autoizolare de 14 zile. Călătoriile în scop turistic sau vizite de scurtă ședere pentru cetățenii moldoveni nu sunt posibile în acest moment.

Informații detaliate, inclusiv excepțiile care se aplică pot fi accesate pe pagina web a Ministerului de Interne al Republicii Cehe.

Cipru

Până în prezent, autoritățile cipriote nu au comunicat despre acceptul de a permite intrarea cetățenilor moldoveni pe teritoriul Republicii Cipru.

Croația

Restricțiile de călătorie în Croația sunt menținute și în continuare pentru resortisanții țărilor terțe, cu excepția:

  • profesioniștilor din domeniul medical
  • lucrătorilor transfrontalieri
  • transportatorilor de mărfuri
  • membrilor misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale
  • persoanelor aflate în tranzit și altor persoane care călătoresc în scop de urgență (cu prezentarea documentelor confirmative).

Totodată, sunt premise călătoriile în scopuri de afaceri, cu prezentarea actelor confirmative în acest sens, a adresei de domiciliu/a locației pe teritoriul Croației și a telefonului de contact, fie personal, fie a unei persoane de contact din Croația. În cazul în care nu există dovezi pertinente pentru a intra pe teritoriul croat, persoanele vor solicita o autorizare specială de călătorie la adresa de email: uzg.covid@mup.hr

Izolarea la domiciliu nu este o condiție obligatorie, însă, la intrarea în țară a cetățenilor străini, se eliberează un prospect informativ cu instrucțiuni și recomandări de limitare a interacțiunii cu alte persoane și măsuri ce urmează a fi respectate pe perioada șederii în Croația. Estonia Din data de 1 iunie curent, traversarea frontierei de stat a Estoniei este permisă cetățenilor RM care dețin permis de ședere, sau drept de ședere, inclusiv viză de muncă eliberată de către autoritățile estoniene, sau celor care se deplasează, în tranzit, către ţara de reşedinţă şi nu prezintă simptome de COVID-19.

Finlanda

Nu este permis accesul cetățenilor din statele terțe ale spațiului UE/Schengen, până în data de 14 iulie 2020.

Franța

Până în data de 30 iunie, cetățenii Republicii Moldova nu au acces pe teritoriul Franței. Excepție reprezintă persoanele, care dețin titlu de sejur francez contract de muncă, de chirie și asigurare medicală. Autoritățile au declarat că, după 30 iunie, vor permite intrarea în Franța a cetățenilor țărilor din Balcanii de Vest - Albania, Muntenegru, Bosnia si Herțegovina si Serbia. Moldova nu se regăsește în această listă.

Alte modificări vor fi cunoscute la începutul lunii iulie.

Germania

Pentru țările non-UE/ Schengen, restricțiile de călătorie se vor prelungi până în data de 01.07.2020. Prin urmare, traficul regulat de pasageri pe cale aeriană din aceste țări va fi restricționat. După 1 iulie, RFG ar putea lua decizii de eliminare a restricţiilor în mod bilateral cu fiecare stat non-UE, în funcție de evoluția situaţiei epidemiologice.

Pe teritoriul acestui stat pot intra doar cetăţenii RM, care dețin permis de şedere, contract de muncă, în scop de reuniune familială sau cei care vin la studii sau tratament. Obligaţia de aflare în carantină pentru timp 14 zile este valabilă. Tranzitarea RFG se permite în condiţiile în care nu există alternativă şi dacă există consimţământul statelor de tranzit pe linia de retur. Prerogativa de admitere în ţară aparţine ofiţerului de frontieră.

Grecia

Începând cu data de 15.06.2020, aeroporturile din Atena și Thessaloniki sunt deschise inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova din următoarele categorii: studenți; posesorii permisului/dreptului de ședere elen; deținătorii contractelor de muncă pe teritoriul grecesc și doar în următoarele condiții:

  • Efectuarea pe aeroport a testului COVID-19 (gratuit) și cazarea într-un hotel special desemnat de către autoritățile elene (până la obținerea rezultatelor), În cazul în care testul la COVID-19 va fi:
  • Negativ - cetățeanului moldovean i se va solicita să se auto-izoleze pentru 7 zile;
  • Pozitiv - pasagerul va fi supus carantinei instituționalizate pentru 14 zile.

Nerespectarea carantinei este pasibilă de o amendă de 5000 euro. Aceste decizii sunt în vigoare până în data de 1 iulie, când vor fi anunțate actualizări la subiect.

Irlanda

Restricții pentru străinii care călătoresc în Irlanda nu sunt, cu excepția obligației de a respecta condiția de completare a unui formular nou de localizare a pasagerilor (www.gov.ie/locatorform) și autoizolării obligatorii timp de 14 zile de la intrarea în țară. Aceste restricții vor rămâne în vigoare până în data de 18 iunie 2020 și ulterior vor fi supuse revizuirii.

Informația utilă poate fi accesată pe site-ul aeroportului din Dublin https://www.dublinairport.com/

Italia

Autoritățile italiene au prelungit până pe 30 iunie 2020 regimul de călătorie pentru cetățenii țărilor non-UE. Astfel, cetățenii Republicii Moldova care dețin un permis de ședere/reședință, contract de muncă sau au motive serioase legate de sănătate, pot intra în Italia cu respectarea următoarelor condiții:

  • Să furnizeze transportatorului o declarație pe proprie răspundere în care specifică detaliat motivele călătoriei (legate de sănătate, muncă sau urgență absolută sau revenirea la domiciliu, reședință sau locuință);
  • Să indice locul în care va petrece cele 14 zile de autoizolare (propriul domiciliu sau o altă adresă; În lipsa acesteia – instituția de Protecție Civilă regională va indica o locație;
  • Să indice mijlocul de transport privat cu care se va deplasa la acea adresă și un număr de telefon la care poate fi contactat în perioada aflării în carantină.

Călătoriile în scopuri turistice nu se admit. Sunt prevăzute excepţii de la aceste reguli pentru: muncitorii transfrontalieri, personalul sanitar, echipajul transportatorilor de pasageri sau de mărfuri. Tranzitul terestru este permis cu mijloc de transport privat şi nu trebuie să depăşească 24 de ore, interval care poate fi prelungit în mod excepţional cu încă 12 ore. Cât priveşte tranzitul aeroportuar, acesta este permis cu condiţia de a nu părăsi zona aeroportului.

Letonia

Intrarea cetățenilor străini în Letonia este interzisă, cu excepția:

  • cetățenilor UE / SEE / Elveția;
  • cetățenilor străini care tranzitează Letonia spre țara de origine/reședință;
  • persoanelor care efectuează transportarea mărfurilor;
  • cetățenilor străini, care intră în Letonia în scopul îndeplinirii obligațiilor comerciale, fapt, care urmează fi confirmat de către Agenția pentru Investiții și Dezvoltare a Letoniei;
  • personalului diplomatic sau consular și membrilor familiei acestora, care se deplasează în interes profesional.

Lituania

Lituania permite intrarea cetăţenilor şi rezidenţilor legali din ţările europene numai dacă incidenţa COVID-19, în ţara lor de reşedinţă nu depăşeşte 25 de cazuri la 100.000 de locuitori.

Lista ţărilor care îndeplinesc criteriile respective de referinţă (în prezent 28, inclusiv România) este actualizată în fiecare săptămână, în ziua de luni şi poate fi accesată pe paginile web

În prezent, Republica Moldova nu este inclusă în această listă, prin urmare cetăţenilor moldoveni le este interzisă intrarea pe teritoriul Lituaniei.

Olanda

Regatul Țărilor de Jos interzice intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul său până în data de 1 iulie 2020, în cazul în care călătoria este efectuată pentru scopuri neesențiale. În conformitate cu explicațiile autorităților olandeze, sunt considerate scopuri/motive esențiale - vizitarea unui membru al familiei bolnav terminal, participarea la funeraliile membrului familiei (se au în vedere doar unele rude de gradul I - soțul/partenerul și copiii și unele rude de gradul II - nepoții). Determinarea caracterului esențial al altor scopuri sau motive ține de competența autorităților de control la frontieră.

Prin excepție de la regulile de mai sus, cetățenii Republicii Moldova pot călători pe calea aerului având drept destinație aeroporturile din Țările de Jos, dacă întrunesc unul din criteriile de mai jos:

  • se află în tranzit spre o țară terță;
  • sunt membri de familie ai cetățenilor țărilor membre ale Uniunii Europene sau Marii Britanii (copiii, soții, partenerii înregistrați sau partenerii coabitanți care pot produce dovada unei coabitări de cele puțin 6 luni (act notarial, contract de chirie sau procurare a locuinței));
  • sunt membri de familie ai cetățenilor țărilor din zona Schengen - Norvegia, Islanda, Elveția, Liechtenstein (cu condiția că nu călătoresc în Țările de Jos sau în alt stat membru al UE pentru ședere temporară sau turism);
  • dețin permis de ședere de lungă durată acordat în conformitate cu Directiva 2003/109/EC a Consiliului UE din 25 noiembrie 2003 privind statutul resortisanților țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung;
  • dețin drept de ședere în spațiul UE conform altor directive ale UE sau conform legislației naționale a unui stat membru al UE;
  • dețin viză de lungă ședere, inclusiv permis de ședere temporară MVV (Machtiging tot Voorlopig Verblijf).

Polonia

Intrarea cetăţenilor moldoveni în Republica Polonă este restricţionată. Excepţie fac următoarele categorii:

  • Străinii care sunt soți sau copii ai cetățenilor din Republica Polonia sau rămân la îngrijirea lor;
  • străini care dețin un card polonez;
  • șefii misiunilor diplomatice și membrii personalului diplomatic și consular al misiunii, adică persoane cu rang diplomatic și membri ai familiilor lor;
  • străinii care au dreptul de ședere permanentă sau temporară pe teritoriul Republicii Polone;
  • străinii care au dreptul de a lucra pe teritoriul Republicii Polonia, adică străinii care au dreptul să lucreze în aceleași condiții ca și cetățenii polonezi, care au permis de muncă, un certificat de înscriere în registru privind munca sezonieră, o declarație privind încredințarea muncii unui străin pe teritoriul Republicii Polonia;
  • Elevii şi studenţii străini, care își fac studiile în Polonia.

Portugalia

Până pe data de 30 iunie 2020, ora 23:59, Portugalia a suspendat toate zborurile din Portugalia în afara UE și din afara Uniunii Europene spre Portugalia. Limitările respective de circulație nu afectează dreptul de intrare pentru cei care dețin cetățenia portugheză, pentru cetățenii străini deținători de permise de ședere și de vize de lungă ședere eliberate de autoritățile portugheze.

Pe teritoriul continental al Portugaliei, rămâne obligatorie izolarea doar a persoanelor diagnosticate și a celor aflate sub supraveghere activă.

Slovacia

Aeroportul din Bratislava funcționează din data de 15.06.2020. Este interzisă intrarea în Slovacia a străinilor, inclusiv din Republica Moldova, cu excepția celor care au domiciliul permanent, reședința temporară sau un alt tip de permis de ședere valabil în Slovacia.

Slovenia Persoanele care provin dintr-o țară terță și nu au un permis de ședere temporar sau permanent în Slovenia li se permite intrarea în țară, cu condiția izolării la domiciliu timp de 14 zile. Cetățenilor străini fără reședință permanentă sau temporară în Slovenia care nu pot furniza o adresă în scop de carantină li se va refuza intrarea. Persoanelor care provin dintr-o țară terță și intenționează să lucreze în Republica Slovenia li se va impune izolarea la adresa indicată în certificatul eliberat de angajator. Excepții de la respectarea carantinei fac:

  • Persoanele care participă la înmormântarea unei rude apropiate și urmează să părăsească Slovenia în aceeași zi;
  • Persoanele angajate în transportul de mărfuri către sau din Slovenia, sau în transportul de mărfuri aflat în tranzit;
  • Deținătorii de pașapoarte diplomatice;
  • Furnizorii de servicii esențiale care dețin un certificat eliberat de ministerul competent;
  • Membrii serviciilor de protecție și asistență, servicii de sănătate, poliție, pompieri și persoane angajate în transporturi umanitare pentru Republica Slovenia;
  • Persoanele care tranzitează teritoriul sloven pe parcursul unei singure zile.

Spania

Conform recomandărilor UE, Spania menţine până în data de 30 iunie restricţii temporare impuse călătoriilor neesenţiale din ţări terţe către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen în vederea evitării răspândirii contagierii cu COVID-19.

Pot intra pe teritoriul spaniol doar următoarele categorii:

  • rezidenții din Spania;
  • rezidenții altor state membre UE sau asociate spațiului Schengen, care se îndreaptă spre locul loc de reședință;
  • lucrătorii transfrontalieri;
  • profesioniștii în domeniul sanitar sau din serviciile de îngrijire a bătrânilor, care se îndreaptă la locul de exercitare a muncii;
  • persoanele care prezintă dovada documentată a situației/motivului de forță majoră pentru care este necesară traversarea frontierei;
  • transportatorii de mărfuri, inclusiv echipajele navelor și personalul aeronautic necesar pentru desfășurarea activităților de transport aerian comercial, în anumite condiții;
  • străinii acreditați în Spania ca membri ai misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și organismelor internaționale cu sediul în Spania, doar strict pentru exercitarea misiunii sale oficiale.

Suedia

Nu este permis accesul cetățenilor din state terțe până la 30 iunie 2020.

Ungaria

Cetăţenii care sosesc/pleacă pe Aeroportul Internaţional „Liszt Ferenc” şi intenţionează să-şi continue pe cale terestră călătoria spre/din Republica Moldova, au nevoie de o autorizare de la autorităţile naţionale pentru a tranzita teritoriul ungar. Solicitarea respectivă urmează a fi completată pe pagina poliției ungare https://ugyintezes.police.hu/en/home.

Cetățenii țărilor terțe care sosesc /pleacă de pe Aeroportul Internaţional „Liszt Ferenc” din Budapesta, fără a părăsi zona de tranzit, nu au nevoie de nicio permisiune specială în acest sens. Izolarea la domiciliu timp de 14 zile este obligatorie, cu excepția persoanelor, care se află în tranzit.

Elveția

Potrivit autorităților elvețiene, este refuzată intrarea pentru resortisanții străini (inclusiv cetățenii Republicii Moldova), cu excepția faptului dacă aceștia sunt în posesia unei vize de tip D, a unui permis de ședere sau a unui alt document necesar dreptului de ședere pe teritoriul

Elveției.

Din 15 iunie, Elveţia a ridicat restricţiile pentru cetățenii statelor UE/EFTA.

Islanda

Nu este permis accesul cetățenilor din statele terțe ale spațiului UE/Schengen, până în data de 30 iunie 2020.

Norvegia

Nu este permis accesul cetățenilor din statele terțe ale spațiului UE/Schengen, până la 20 august 2020.

Marea Britanie

Marea Britanie nu a impus restricții de călătorie pentru cetățenii Republicii Moldova, inclusiv posesori ai actelor UE de identitate. Singura condiție care trebuie respectată începând cu 8 iunie curent, este obligativitatea izolării la domiciliu timp de 14 zile.

Belarus

Începând cu data de 16 iunie 2020, compania aeriană belarusă „Belavia“ reia cursele aeriene regulate de pasageri pe ruta Chișinău - Minsk. Zborurile vor fi efectuate, pentru început, de două ori pe săptămână, marți și vineri. În același timp, Ministerul Sănătății a Republicii Belarus a modificat lista țărilor pentru care nu se aplică obligativitatea autoizolării la domiciliu, inclusiv pentru Republica Moldova. Totodată, cetățenii moldoveni, care vin în Republica Belarus trebuie să dețină un certificat medical, în limba rusă sau engleză, care atestă rezultatul negativ la testul COVID-19, efectuat cu cel mult două zile înainte de la data trecerii frontierei.

Albania

Nu există interdicții de intrare pentru cetățenii străini pe cale aeriană, inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova. De asemenea, a fost ridicată măsura de autoizolare odată cu intrarea în țară pentru străinii care vin în Albania în scop turistic.

Bosnia şi Herţegovina

Bosnia și Herțegovina menține hotarele închise pentru cetățenii străini. Excepții sunt călătoriile în scop de afaceri, cu prezentarea testului la COVID-19, valabil nu mai mult de 48 de ore, inclusiv cu prezentarea documentelor, scrisorilor, confirmărilor care demonstrează stringenta necesitate de a călători în această țară.

Macedonia de Nord

Pentru cetățenii străini, inclusiv ai Republicii Moldova, este permis doar tranzitul prin Aeroportul Internațional din capitala Skopje. În cazul persoanelor care sosesc în Macedonia de Nord în scop de serviciu și care dețin permisiunea de intrare în țară de la Statul Operativ Național pe lângă Guvernul Macedoniei de Nord, este prevăzută măsura de autoizolare (atât în cazul prezentării unui test PCR la aeroport, cât și în cazul lipsei unui test PCR efectuat în ajun).

Muntenegru

Se mențin interdicțiile de intrare, cu excepția tranzitării teritoriului țării.

Serbia

Se mențin interdicțiile de intrare, cu excepția tranzitării teritoriului țării.

Cum să ajungi în alte state ale lumii puteți afla aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?