Puterea stiri: 7333
Criza energetică stiri: 1107

În Găgăuzia meșterii şi-au expus covoarele ţesute manual

15 aug. 21:00   Sudul Moldovei
1225 0

Meşteri din diferite regiuni ale ţării au venit cu cele mai unice şi vechi covoare lucrate manual, informează Noi.md cu referire la trm.md.

„Am învăţat să ţes de la mama mea, deoarece am avut mereu un război în casă. Un covor ţesut cu o lungime de 2 metri, îl pot face în două zile dacă muncesc din greu. Gîndirea pozitivă îmi uşurează munca”;

„Noi tragem lîna, o curăţăm şi o scoatem pe cea mai murdară. Lîna o folosim pentru confecţionarea covoarelor, aşternuturilor. Facem asta din copilărie. Am fost învăţaţe de mamele şi bunicile noastre”;

„La acest festival am adus cîteva covoare. Am luat covoare mai vechi, avem din 1960”, au menţionat participanţii la eveniment.


„Aici în sudul Republicii Moldova am văzut această bogăţie minunată - aceste covoare care sînt ţesute cu dragoste şi leagă atîtea tradiţiile balcanice, cît şi cele turceşti şi cu aroma moldovenească”, a spus vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Satul Gaidar este cunoscut şi pentru faptul că pe vremuri aici funcţionau peste 20 de mori de vînt, iar moara restaurată este un eveniment important pentru locuitori.

„După o lungă pauză, va începe să funcţioneze din nou moara noastră unică, construită de strămoşii noştri în secolul al XIX-lea. sînt sigură că aceasta va deveni un loc atractiv din harta turistică a ţară noastre”, a menţionat başcanul Găgăuziei, Irina Vlah.

Festivalul Covorului este la cea de-a 9 ediţie.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав