X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cînd va începe restaurarea capelei familiei Oganowici din Chișinău?

18 sep. 2021,, 12:00   Capitala
3516 0

În capitală, în viitorul apropiat ar putea începe restaurarea capelei familiei Oganowici - monument de arhitectură şi istorie de însemnătate naţională, introdus în Registrul monumentelor de istorie şi cultură a municipiului Chişinău.

Despre aceasta a anunțat pentru Noi.md, directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova, Ion Ștefăniță, menționînd că este vorba despre restaurarea construcţiei memoriale – capela cimitirului catolic: polonez şi armenesc, construit în 1912 amplasat în aripa sa de vest pe strada Valea Trandafirilor, 11.

Acest obiect arhitectural se află într-o situație avansată de degradare, fiind vandalizat de nenumărate ori.

De proporţii modeste, capela este realizată în stil eclectic, bazat pe stilul gotic. Planul este alcătuit dintr-o navă cu o mică absidă a altarului, poligonală în plan, cu colţurile susţinute de contraforturi în trepte. Aspectul clădirii aminteşte de clădirile de cult de mici dimensiuni din perioada de înflorire a arhitecturii gotice din secolele XII-XIII din Europa de est, inclusiv din Polonia şi Galiţia, de unde se trăgeau polonezii şi armenii catolici veniţi în Basarabia…

Pe teritoriul cimitirului armenesc se află monumente funerare, care datează din secolele XVIII-XX, ale unor personalităţi istorice eminente.


”Statul Moldova a acordat protecție acestui cimitir, care a primit statutul de monument de însemnătate națională. În acest cimitir este situată capela familiei Organowici, care a fost vandalizată și se află într-o stare avansată de degradare. Ea este realizată în stil gotic care amintește de arhitectura secolelor XII-XII, răspîndită în Polonia acelei perioade. Cu regret, în ultima perioadă, acest obiectiv, cît și altele, sînt abandonate, se află într-o stare de pericol. Este de datoria noastră să salvă mărturiile trecutului pentru a construi viitorul, iar aceste obiective ecleziastice să fie conservare, restaurate și valorificate”. a notat Ștefăniță.

Potrivit lui, în acest sens, misiunea diplomatică a Poloniei a invitat o echipă de experți, de arhitecți care au făcut un releveu aspra acestui obiectiv, au făcut anumite marcaje, au luat anumite măsuri de consolidare și fixare a copertinei care ar stopa temporar degradarea monumentului.

”În viitorul cel mai apropiat, din informațiile de care dispunem, se urmărește demararea unui șantier de restaurare a acestui obiectiv ecleziastic”, a declarat directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova.

2
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?