Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Un implant revoluţionar a ajutat persoanele paralizate să meargă din nou

26 sep. 2018,, 23:30   Ştiinţă şi IT
2645 0

Un mic grup de persoane cu paraplegie au reuşit să facă din nou cîţiva paşi după ce le-au fost implantate dispozitive ce stimulează electric măduva spinării.

Două echipe separate de cercetători au dezvăluit, în premieră, că tehnica împreună cu antrenamentele fizice au permis unui număr de trei din cinci persoane să meargă din nou după ce şi-au pierdut capacitatea de mişcare voluntară din cauza unei leziuni.

„Este incredibil că am putut fi prezenţi atunci cînd au făcut primi paşi”, a declarat coautorul unuia dintre studii, Claudia Angeli, din cadrul Universităţii din Louisville, Kentucky (SUA). „Este un moment emoţionant pentru ei deoarece ştiau că nu vor mai putea merge niciodată”, a adăugat ea.

Conform The Guardian, în cadrul studiului, Angeli şi colegii săi au afirmat că au implantat 16 electrozi în zona lombară a patru pacienţi, paralizaţi în urma accidentelor cu bicicleta pe munte sau în accidente rutiere. Aceste dispozitive, dezvoltate în urmă cu mulţi ani pentru ameliorarea durerilor, au fost amplasate sub zona rănii pentru a acoperi o zonă ce transmite semnale senzomotorii către picioare. De asemenea, o baterie a fost implantată în peretele abdominal ce regla frecvenţa stimulaţiilor, intensitatea şi durata. Activitatea electrică produsă de muşchii din picioare a fost monitorizată în timpul testelor.

Tehnica numită stimulare epidurală funcţionează pe baza principiului că ar mai exista mici semnale de la creier ce tranzitează leziunea, chiar dacă acestea nu pot genera singure mişcare voluntară. ”Ştim că măduva spinării are abilitatea să organizeze, în detaliu, activitatea motorie”, afirmă Angeli.


Ea a adăugat că în momentul activării dispozitivului stimularea electrică rezultată creşte excitabilitatea măduvei pentru a fi mai alertă. „Este ca şi cum ar fi mult mai conştientă la semnalele creierului, ce au fost întrerupte de leziune”, a afirmat Angeli.

După implantarea dispozitivelor şi a antrenamentelor locomotorii, doi dintre ei au reuşit să meargă din nou neasistaţi. Kelly Thomas a reuşit să meargă după 81 de sesiuni de stimulare timp de 15 săptămîni, deşi a fost nevoită să utilizeze un cadru. Jeff Marquis a reuşit să meargă doar 90 de metri fără cadru, după 278 de sedinţe realizate timp de 85 de săptămîni. Celelalte două persoane au reuşit să stea din nou în picioare şi să se aşeze fără asistenţă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?