Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4063

Veste bună pentru angajații medicali cu salarii mici

2 apr. 18:15   Societate
6140 0

Angajații din sistemul medical, care au salarii mi mici decît minimul pe țară, ar putea primi compensații. Guvernul urmează să aprobe decizia la ședința de pe 3 aprilie a cabinetului de miniștri.

Valoarea plăților compensatorii se va determina în funcție de diferența dintre salariul minim pe țară aprobat și salariul de funcție lunar calculat. În nota informativă a proiectului publicat de Guvern se arată că astfel autoritățile încearcă să se alinieze la prevederile Codului Muncii, care garantează salariul minim pe țară tuturor angajaților, indiferent tipul și forma de organizare juridică a întreprinderii unde muncesc, notează Noi.md cu referire la realitatea.

„Regulamentul privind salarizarea angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.837/2016, prevede salariile de funcție a unor categorii de personal (alt personal de îngrijire, muncitori necalificați) în cuantum de 4850 de lei.

Astfel, scopul proiectului constă în garantarea salariilor de funcție personalului din instituțiile medico-sanitare publice, încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, la un salariu minim garantat, reieșind din cuantumul salariului minim pe țară, prin achitarea plăților compensatorii”, notează responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății.

Autoritățile estimează că se vor achita 21,6 milioane de lei în anul 2024, pentru a asigura plata compensațiilor pentru salariații din sistemul medical, vizați de prevederi. Banii vor proveni din bugetele instituțiilor medico-sanitare publice, fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală și din alte venituri acumulate de către aceste instituții.


Precizăm că, în anul 2024, salariul minim garantat pe țară constituie 5000 de lei. Salariul mediu lunar pe economie este de 13.700 de lei, conform ministerelor de resort.

0
3
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?